Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Присъединителен протокол на Република Северна Македония към НАТО ще бъде подписан на 6 февруари в Брюксел, съобщиха от централата на пакта.

Подписите си ще поставят постоянните представители на 29-те страни членки. Това ще стане на тържествена церемония в присъствието на външния министър на страната Никола Димитров.

"На 6 февруари ще напишем история", обяви в туитър генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

 

 

„Пишем историята на едно стабилно и благополучно бъдеще и общи ценности на Балканите и отвъд тях. Чакахме цяло едно поколение. Но, както би казал премиерът Зоран Заев, колкото са по-големи предизвикателствата, толкова по-прекрасен е успехът“, отговори Никола Димитров - също в туитър.

 

 

Това е втората от общо 7 стъпки до влизането на бившата югославска република в НАТО.

Първата бе подкрепата за Преспанското споразумение, гласувана от парламентите в Атина и Скопие. То предвиждаше промяна на името на Република Македония.

Оставащите пет стъпки са следните:

1. Подготовка на протокол на Договора от Вашингтон за влизане на нова членка. В действителност става дума за поправка към оригиналния Договор за Северноатлантическия съюз, сключен през 1949 г.

2. Процес на ратификация на протокола от всяка от сегашните 29 страни членки на НАТО според националните процедури.

3. Покана за присъединяване, която ще бъде изпратена от генералния секретар на НАТО. Това ще стане, когато всички страни членки уведомят САЩ - гаранта на договора, че са ратифицирали протокола за присъединяване. Очаква се този процес да завърши до края на годината.

4. Приемане от страна на Скопие на присъединяването към НАТО чрез референдум или гласуване в парламента.

5. Република Северна Македония изпраща решението си на САЩ, след което става пълноправен член на алианса.

Новината за предстоящото подписване на присъединителния протокол коментира и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. И той писа в туитър.

Одобряването на Преспанското споразумение ще позволи на Република Северна Македония да се присъедини и към ЕС.

„ЕС ще даде цялата си подкрепа, за да може втората крачка – преговорите за присъединяване, да последва съгласно разписанието тази година", написа Хан.

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Руският фараон Путин едва ли ще се радва на този факт. Тяхната "зона за влияние " все повече се разпада. Дори страни като Украйна, Грузия, Армения и др. не са преизпълнени с безкрайна любов към Русия. Лелеяната мечта за Третия Рим, за Евразия под шапката на Москва чезне в мъглявината на невъзможното. Менторите на Путин, Иван Илин, Дугин и компания в крайна сметка ще пият една студена война. Защото няма вечни неща. Няма и вечни империи.
 's picture

Petyo9

Русия се изживява

като третият Рим но не отива по-далеч от четвъртия Райх.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.