38 на сто от анкетираните от "Галъп интърнешънъл" в експресен сондаж смятат, че повдигнатите от прокуратурата обвинения срещу депутатката от БСП Елена Йончева са репресия, 22 на сто са на обратното мнение.

Това показват данните от независим бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност на данните. Проведен е сред 800 души между 29 и 31 януари. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Сондажът е започнал преди скандала около Боил Банов, но след повдигнатите на Йончева обвинения в пране на пари.

Анкетираните са били помолени да определят кое от двете е по-близо до собственото им мнение: „Това е репресия против смел депутат и журналист, който уличава властта в корупция“ или „Това е обвинение срещу корумпирана жена, която тенденциозно пречи на управляващите“. 38% споделят мнението, че става дума за репресии, а 22% са на обратното мнение. 17% не споделят нито едно от двете становища, а 18% признават, че не се интересуват. Останалите се колебаят.

На въпрос кой губи от скандала мненията се разделят. Според 22 на сто това е управляващата партия ГЕРБ, а 19% избират опцията „Йончева и БСП“. Дяловете са в близки стойности, но са показателни за посоката на обществените настроения. Над половината смятат, че и двете страни са губещи.

"На този фон 41% казват, че ако Йончева оглави листа на БСП за евроизборите, това всъщност ще увеличи шансовете на „червените“, 46% обаче са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Разбира се, в подобен тип данни партийните пристрастия оказват най-сериозно влияние", констатират социолозите.

В същото време Йончева се възприема сравнително далеч от обичайната партийна политика и затова се ползва и с по-скоро високото за българския политически процес доверие от 34%. Това е и част от обяснението за положителната обществена реакция към нея.

Сходна е логиката и по отношение на президентската институция – високото доверие там и традиционната обществена критичност към властта води и до логична подкрепа за критичния тон на президента Румен Радев от последната му реч: 67% от запитаните са съгласни с острата критика, а 27% не са. Останалите се затрудняват да отговорят.

Поливината от анкетираните не намират пряка връзка между евроизборите и съдбата на правителството. 43% обаче смятат, че евроизборите всъщност ще играят ролята на допитване или своеобразен референдум за съдбата на правителството и ГЕРБ. Останалите се колебаят. И тук дяловете са сходни и това показва известна поляризация на общественото мнение.