Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българските домакинства са харчели по 400 лева на година за алкохол. Това показват данните на НСИ за потреблението на спиртни напитки през 2017-а. Според данните на Евростат общите разходи на домакинствата у нас за спритни напитки са били в размер малко под 600 млн. евро или приблизително 1,2 млрд. лева. Българите са изразходвали около 1,7 процента от общите си разходи за алкохол, показват данните на Евростат за потреблението на спиртни напитки сред домакинствата в ЕС през 2017 г. Средният показател за Евросъюза е бил 1,6 на сто като анализът изрично отчита, че в тези сметки не се включват разходите за алкохол, консумиран в ресторанти и хотели.

 
Според данни на НСИ около 15 на сто от българите са консумирали алкохол почти всеки ден или няколко пъти седмично. Това са близо 1 милион души. А веднъж месечно са пиели алкохол 30 процента /приблизително 2,1 млн. души/. Всеки трети българин или около 30 процента съобщава, че не е употребявал спиртни напитки в рамките на една година.

Делът на мъжете, които са консумирали алкохол редовно или понякога, е почти 4 пъти по-висок от този на жените. Най-много у нас пият мъжете във възрастовата група 45-64 години, а при жените - 20-45 години. Всеки втори българин е предпочитал да консумира концентрат, а всяка втора българка - вино.

В ЕС процентът, който се харчи за пиене в балтийските държави, е най-впечатляващ: Естония - 5,2 на сто от общите разходи на домакинствата там, Латвия - 5 на сто и Литва - 4 на сто.

В противоположния край на скалата най-малко средства за алкохол са били отделяни от домакинствата в Испания (0,8 на сто), Италия и Гърция - по 0,9 на сто.

Ключови думи

Коментари

10 стинки's picture
10 стинки
10 стинки

добро утро бедняци!

400 лева месечно 1,7% от харчовете. Бахви статистиката.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.