Венецуелски депутат твърди, че правителството на изпадналата в криза страна се опитва да изнесе 20 тона от златото й в Русия.

Руски самолет е кацнал във венецуелската столица Каракас във вторник, за да натовари кюлчетата от трезорите на централната банка, твърди Хосе Гуера в профила си в социалната мрежа Туитър, съобщи Блумбърг.

Твърдението му предизвика публичен гняв. Той не го подкрепи с доказателства.

Венецуела е в тежка икономическа криза заради лошото управление на президента социалист Николас Мадуро, който много страни в света и опозицията обвиняват, че е узурпирал властта след нечестни избори преди 10 месеца. Страната страда от хиперинфлация, от липса на лекарства и стоки от първа необходимост и от ендемична престъпност.

Гуера е работил като икономист в централната банка на Венецуела, като още поддържа връзка с бившите си колеги, предаде Блумбърг. Агенцията цитира анонимен източник, че се подготвя износ на 20 тона злато на обща стойност $840 млн. от страната. 

Санкции на САЩ режат достъпа на Мадуро към венецуелските авоари в чужбина. Вчера Вашингтон съобщи, че дава достъп до тях на опозиционния председател на парламента Хуан Гуайдо. Последният се радва на подкрепата на САЩ и Европа в опитите си за отстрани Мадуро от власт.

Венецуела дължи милиарди долари на Русия и Китай и се опитва от години да увеличи златния си резерв, включително със стимули за минната индустрия.

Миналата седмица английската централна банка отказа да даде на Мадуро венецуелско злато на стойност $1.2 млрд., което се съхранява в трезорите си. 

В понеделник самолет на руската авиокомпания Nordwind е кацна на международното летище близо до Каракас, пише Блумбърг. Говорител на авиолинията е отказал да коментира  повода за полета. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че няма информация по въпроса.

Русия, която е най-големият кредитор на Венецуела се обяви в подкрепа на Мадуро и обеща да "направи всичко", за да осуети опитите на САЩ да го свалят. Вашингтон отвърна с нови санкции срещу Венецуела в понеделник.