Преди две седмици правителствената ръководителка претърпя унищожително поражение. А онази вечер на ред в Долната камара на парламента беше опозицията. Лейбъристките депутати се опитаха да поемат контрола върху "Брекзит" с едно надпартийно предложение, но се провалиха по всички линии. Всичките им опити бяха блокирани от консервативното мнозинство.

Тереза Мей и "мисията невъзможна"

Тереза Мей постигна невъзможното, успявайки за една нощ отново да обедини разединената си партия. Това обаче ѝ се удаде само защото обеща на своите хардлайнери невъзможното: че ще отиде в Брюксел и ще накара ЕС да премахне предпазната клауза (т.нар. backstop) за ирландската граница от споразумението за "Брекзит". Просто ей така.

Тереза Мей е убедена, че ако отиде в Брюксел и настоява за премахването на клаузата, европейските ѝ колеги ще бъдат толкова впечатлени от единството на торите, че веднага ще се съгласят. Или поне се държи така, сякаш напълно вярва в това.

Реакциите от Брюксел обаче са еднозначни и съдържат само една дума: Не! Всички - както председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, така и председателят на Съвета на Европа Доналд Туск, а и френският президент Еманюел Макрон - заявиха единодушно, че споразумението няма да се предоговаря наново. Всъщност Тереза Мей го знаеше много добре. Нали все пак тя води телефонни разговори с тях! Така че бихме могли да обобщим случилото се сега така: тя сама се изпрати на един вид "мисия невъзможна".

В Брюксел също наблюдават тактическите игри на британските консерватори и вероятно се питат доколко могат да се доверят на управляващата партия и нейната председателка. И да се правят ли въобще още компромиси?

Какви са вариантите?

Има ли сега повече яснота? Краткият отговор на този въпрос също гласи: Не!

Ако сега ЕС даде отпор на Тереза Мей, след две седмици в Долната камара на парламента тя ще трябва да обяснява, че не може да предложи нищо. След това ще каже на собствената си партия, че е опитала абсолютно всичко и накрая ще помоли депутатите да гласуват въпреки всичко за споразумението. Това обаче няма да въодушеви нито привържениците на "твърдия" "Брекзит", нито северноирландската юнионистка партия. И резултатът отново ще бъде следният: поражение.

Тереза Мей в парламента. Снимка БТА

В такъв случай на Мей би ѝ останала една последна възможност: да измоли от ЕС удължаване на срока за излизане от ЕС. Само че Брюксел със сигурност ще изисква конкретен план, ако става дума за отлагане на датата за "Брекзит". Така британската правителствена ръководителка би трябвало да предложи нов референдум, нови избори или някакво конкретно решение. Все неща, които тя по принцип иска да избегне.

Очертава ли се твърд "Брекзит"?

След онзиденшния ден "твърдият" "Брекзит" става все по-вероятен. До датата за излизане на Великобритания от ЕС остават само два месеца. Автоматичният резервен вариант гласи: излизане без споразумение. Но това означава и автоматично прекратяване на всички досегашни договори и общи правила с ЕС. Европейците не искат такъв вариант, защото той ще навреди на много държави. Самата Великобритания обаче би понесла най-тежките икономически щети. Само твърдите поддръжници на "Брекзит" като Борис Джонсън искат именно "твърд Брекзит". От няколко седмици те разпространяват в социалните мрежи предполагаемите предимства на "Брекзит" без споразумение, който щял да открие нови шансове за тяхната "глобална" Великобритания.

ЕС не може да разчита на икономическото благоразумие на британските консерватори. Една част от партията иска да "освободи" страната от ЕС и тези хардлайнери не желаят тесни отношения и в бъдеще. А това превръща дипломатическата дискусия за бъдещо "партньорство и приятелство", водена от политиците от двете страни, в празни приказки. Ако торите се подведат по тази част от партията, бъдещите отношения с ЕС ще се характеризират с недоверие и конкуренция.

А сега накъде?

Отговор на този въпрос засега няма. В средата на февруари Тереза Мей иска отново да представи договора за "Брекзит" (с или без нови компромиси от страна на ЕС) пред парламента. Какво ще стане тогава? Дали хардлайнерите ще се предадат, защото предпочитат този вид "Брекзит" вместо евентуално отлагане? Или пък ще продължат да играят на покер, за да постигнат накрая "твърд" "Брекзит", какъвто впрочем, според слухове от парламентарната кухня, не иска и самата Тереза Мей?

Случилото се онзи ден в Лондон бе просто поредното действие от голямата британска драма, наречена "Брекзит". Яснота обаче така и няма. След почти двегодишни преговори с ЕС, британските народни представители си остават все така разединени и безпомощни.

Дойче веле.