Eвропейските политици се придържат към позицията си за ирландското резервно решение, но подчертават готовността си да обсъдят варианти за бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство (ОК) ден след като британският парламент поиска споразумението за "Брекзит" да бъде предоговорено, пише в сряда европейското издание на "Политико".

Запитан за статуса на сделката след вторнишкото гласуване в Камарата на общините, координаторът на Европейския парламент за "Брекзит" Ги Верхофстад каза в сряда, че няма начин да бъде отворено споразумението, но "има възможност да се обсъждат бъдещите отношения".

Преди среща на Направляващата група за "Брекзит" на парламента лидерът на либералите в него каза, че резервното решение "е застраховка", отбелязвайки, че "то зависи много от това какви ще са бъдещите отношения. Ако тези бъдещи отношения са например митнически съюз, това го прави съвсем различно."

Верхофстад добави:

"Не е в ничий интерес да се протака този процес, защото това създава повече несигурност за бизнеса и за гражданите."

Главният преговарящ от страна на ЕС междувременно даде да се разбере, че съюзът държи на позицията си.

"Позицията на Европейския съюз е много ясна, тя беше изразена вчера от председателя (на Европейския съвет) (Доналд) Туск. Председателят (на Европейската комисия) (Жан-Клод) Юнкер ще излезе с изявление пред парламента днес следобед", каза Мишел Барние пред журналисти, влизайки в срещата.

Пред Би Би Си съпредседателят на групата на зелените в Европейския парламент Филип Ламбертс каза, че Обединеното кралство "може да заобиколи" резервното решение за Ирландия в сделката по развода.

“Действителността е, че твърдите брекзитъри наистина още живеят в земя на фантазиите, в смисъл че не могат да разпознаят правните последици на Споразумението от Разпети петък" (от 1998 г. за мир в Северна Ирландия, което не допуска твърда граница между британската провинция и Република Ирландия - б.р.), каза Ламбертс, който е член на Направляващата група за "Брекзит".

“Някои хора в Обединеното кралство подценяват решимостта на 27-те (държави членки без Великобритания - б.р.) да опазят това, което в крайна сметка е една от основите на Европейския съюз - целостта на единния пазар", добави той. "Ние няма да предадем целостта на единния пазар... Това ще има цена, но изчислението, което правим от тази страна на Ламанша, е, че цената от нарушаване на единния пазар ще бъде значително по-висока. И ако трябва да избираме между две злини, тогава липсата на сделка е по-малкото зло."

Говорейки късно във вторник по радио "Дойче веле", Манфред Вебер, фаворитът да стане приемник на Юнкер след тазгодишните избори за Европейски парламент, каза, че ако Мей се опита да отвори отново преговорите по споразумението за оттегляне, тогава “всичко ще бъде отворени отново... Ще говорим пак за Гибралтар, ще говорим пак за политиките на рибарство, ще говорим пак колко трябва да плати Великобритания, когато напуска ЕС."

Споразумението за оттегляне е окончателното предложение на Европа, добави Вебер, кандидатът за председател на Комисията от десноцентристката Европейска народна партия, и протакането на преговорите няма да помогне.

"Повечето време не доведе до по-добри резултати през последните месеци, а обратно", каза Вебер, запитан за възможността ЕС да удължи периода на преговорите за "Брекзит".