Британският парламент натовари във вторник вечер министър-председателката Тереза Мей да предоговори "Брекзит", като замени т.нар. резервно решение за Ирландия с алтернативна мярка.

Депутатите в Камарата на общините гласуваха 317 на 301 в подкрепа на това предложение, внесено от консервативния депутат Греъм Брейди. То се нуждае от общото съгласие на останалите 27 държави в ЕС, за да стане реалност.

Докато преговори още са възможни, лидерите на 27-те и европейските институции неведнъж заявиха, че сделката между тях и Мей и включеното в нея решение за Ирландия не подлежат на предоговаряне.

Още преди гласуването френският президент Еманюел Макрон заяви, че споразумението на Брекзит "не подлежи на преразглеждане" и че е "възможно най-доброто". На 15 януари обаче Камарата на общините отхвърли с голямо мнозинство това споразумение, засилвайки риска от "Брекзит" без сделка.

„Споразумението за напускане на ЕС е и остава най-добрият и единствен начин за гарантиране на организирано излизане на Великобритания, - заяви чрез говорителя си председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс. - Предпазният механизъм е част от споразумението, което не подлежи на предоговаряне."

 По-рано във вторник вечер депутатите отхвърлиха ред предложения, част от които биха позволили на парламента да изземе от правителството правомощия свързани с "Брекзит", включително да поиска удължаване на преговорите. 

Резервното решение означава, че Великобритания напуска ЕС на 29 март т.г., но остава в неговите митнически съюз и единен пазар и се подчинява на техните правила, без да участва в приемането им, докато не договори новите си търговски и политически отношения със съюза.

Решението е необходимо, за да не се наложи възстановяване на твърда граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Липсата на такава граница и свободното движение на малкия британски остров са условие за спазване на мирното споразумение от 1998 година, което сложи край на кървавия конфликт между католици и протестанти там.

Противниците на решението обаче възразяват, че то може на практика да осуети "Брекзит", като държи Обединеното кралство обвързано с правилата на ЕС за неопределено време.