70 000 души - предимно ученици и младежи, изпълниха днес улиците на Брюксел въпреки студа и дъжда.

Те излязоха на протест срещу климатичните промени, предизвикани, според тях, от човешка дейност и призоваха федералните власти в Белгия да засилят борбата си срещу това явление.

Протестиращите призоваха управниците на страната да предприемат повече и по-сериозни действия за подобряване на качеството на въздуха.

В акцията участваха хора от цяла Белгия. Влаковете за Бюксел бяха претъпкани и много хора не успяха да стигнат навреме за протеста. Организаторите трябваше да го започнати  по-рано, за да облекчат причинените задръствания. Такива се образуваха край Европарламента и Кралския дворец. Движещите се там автобуси бяха отклонявани, което създаде само допълнителен хаос.

В шествието участваха граждани и на други европейски страни. Забелязано бе знамето на Румъния.

Това е четвъртият голям протест срещу климатичните промени в Белгия за по-малко от два месеца. Първото шествие бе на 2 декември 2018 г.

В четвъртък, на 24 януари, пак се събраха 70 000 протестиращи. 35 хиляди от тях, или половината, бяха ученици и студенти, които не отидоха на училище и на лекции. 

Участващите в протестите ученици заплашиха, че всеки четвъртък ще отсъстват от учебни занятия, за да обърнат властите внимание на техните искания.

В момента обаче Белгия се управлява от временно правителство, което няма достатъчно правомощия. По тази причина ефектът от протестите срещу сегашната власт ще бъде минимален. Но партиите го приемат на сериозно, тъй като предстоят европейски избори през мей. И се очаква в Европарламента да се увеличат популистките и евроскептичните партии.