Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Фирмите-собственици на земи и гори придобити чрез т.нар. заменки ще трябва да връщат парите на държавата. Европейската комисия обяви днес, че чрез тези сделки те са получили незаконна държавна помощ.

"Сумата, която трябва да бъде възстановена на държавата, ще изчислят българските власти, като оценка на разликата между заплатената и пазарната цена", каза пред Клуб Z Антоан Коломбани, говорител по проблемите на конкуренцията в Европейската комисия.

Земеделският министър Васил Грудев, който е в Брюксел за съвет с колегите си от ЕС, каза, че размерът на помощта ще се прави случай по случай и трябва да бъде завършена за два месеца. 

Според документите от започналото през 2011 година разследване за незаконна държавна помощ фирми и лица са добили атрактивни имоти на безценица по административни цени вместо по пазарни в 132 сделки от рода между януари 2007 и януари 2009 година.

Комисията посочва, че съотношението между административните и пазарните цени на земята е спаднало от 75-80 на сто на 15-20 на сто между 2005 и 2008 година.

Според европейските правила незаконната държавна помощ се възстановява само субекти на стопанска дейност, не и от физически лица, придобили парцелите за лично ползване. Тя не се възстановява, ако е под 200 000 евро в рамките на три години.

Грудев не можа да каже веднага в колко от въпросните сделки помощта подлежи на връщане в държавния бюджет.

"Сега българските власти трябва или да изчислят размера на незаконната държавна помощ и да си я вазстановят, или да развалят замените", каза Коломбани.

Поради сложността на случаите Комисията дава на българската държава срок да направи това за 12 месеца при стандартен срок за възстановяване на незаконна държавна помощ четири месеца, каза още Коломбани.

Ключови думи

Коментари

ЛШЛШ

мУХА ГИ Е УХАПАЛА ОЛИГАРСИТЕ ЗАМЕНКАДЖИИ-ПОСТРОИХА ХОТЕЛИ

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.