Ревизионизмът на Холокоста е най-силен в някои от държавите от Източна Европа, които са членки на ЕС, показва ново проучване. Според изследването някои правителства се опитват да омаловажат ролята на техните страни в масовото убийство на евреи, пише "Политико".

27 януари е Международният ден в памет на жертвите от Холокоста.

"Много правителства от държави членки на ЕС реабилитират военнопрестъпници и колаборатори от Втората световна война като искат да намалят вината на страните си в избиването на евреите", се казва в доклада за ревизията на Холокоста, спонсориран от Йейл, Гринъл колидж и Европейския съюз за прогресивния юдаизъм.

"Ревизионизмът е най-силен в централноевропейски и източноевропейски държави - Полша, Унгария, Хърватия и Литва", са заключенията на проучването.

То се появява във време, в което има ръст на антисемитизма в Европа. Според данните от изследване на Евробарометър от тази седмица половината от респондентите от ЕС смятат, че антисемитизмът е проблем в тяхната страна. А проучване, публикувано преди месец, показа, че 90 на сто от евреите в Европа смятат, че антисемитизмът се е увеличил през последните пет години.

Според новия анализ някои от правителствата на държави членки на ЕС допринасят към опитите да се промени начинът, по който Холокост се разбира и помни.

"Унгарското правителство омаловажава участието на държавата си в геноцида, реабилитира военнопрестъпници и вкарва в училищната програма автори антисемити", се казва в него.

"Когато полски министър поставя под въпрос полското участие в убийството на стотици от техните еврейски съседи в Холокоста, той греши", пишат още авторите на доклада.

В Литва се създава нов, фалшив исторически наратив. 

"Традиционният националистически наратив за случилото се в Литва по време на войната приравнява нацистката и съветската окупация. Създаден като отговор на съветския наратив, той разглежда литовците като почти такива жертви като евреите. Според мита добрите литовци нямат нищо общо с престъпленията на нито един от режимите и са се противопоставяли при всяка възможност", се казва в анализа.

В Хърватия продължава да се употребява поздрава на усташите по време на футболни срещи, състезания и протести, липсват музеи на Холокоста. Еврейските и циганските общности бойкотират официалните възпоменателни церемонии.

Анализът посочва проблеми и в Италия, но хвали страни като Румъния, Франция и Чехия, които били готови да се изправят пред миналото си.