Гърция взима мерки срещу протестите, които ще обхванат страната заради предстоящата ратификация на Преспанското споразумение в Народното събрание, предаде Асошиейтед прес. 

Около 1500 полицаи заеха позиции в Атина преди гласуването, което ще нормализира отношенията между двете държави, които са обтегнати вече десетилетия наред.

Четиридневният парламентарен дебат е насрочен да приключи в четвъртък вечерта, когато ще се проведе вотът. Така ще бъде отворена вратата на съседката на Гърция да се преименува на Северна Македония и да кандидатства за НАТО.

Рано тази сутрин представители на Гръцката комунистическа партия вдигнаха два огромни трансперанта на стени пред Акропола в Атина. Организация, която е подкрепяна от комунистическата партия планира да протестира близо до посолството на САЩ. Отделен митинг ще се проведе пред парламента в четвътък вечерта, по време на дебатите.

Подобен протест се състоя в неделя, когато десетки хиляди протестиращи излязоха пред парламента. Някои от демонстранти тогава хвърляха коктейли "Молотов" и камъни срещу полицията, която отвърна със сълзотворен газ. 

В Северна Гърция стотици фермери и други местни жители пристигнаха с коли в Евзонес, основният пропусквателен пункт с Македония, и блокираха трафика. Властите бяха принудени да отклоняват преминаващите към останалите два пункта. 

"Ние дойдохме да протестираме на границата, да се опитаме да я затворим, за да предотвратим извършването на това предателство", заяви Томас Каритидис, президент на местен фермерски съюз.

Поликастро, най-близкият град до границата от страната на Гърция, символично затвори общинксите служби, за да демонстрира опозиция срещу ратифицирането на споразумението. Граждани се събраха да протестират пред кметството.

"Знамената са свалени наполовина, (църковните) камбаните бият звънят печално, защото не желаем това споразумение да бъде прието", заяви кметът Кристос Гунтенудис.

Премиерът Алексис Ципрас се нуждае от подкрепата на поне 6 опозиционни депутати, за да осигури необходимите 151 гласа (от 300), за да бъде ратифицирано споразумението. Наскоро той загуби парламентарното мнозинство, след като малкият коалиционен партньор - дясната Гръцка независима партия оттегли подкрепата си именно заради Преспанското споразумение. 

Проучванията показват, че поне двама на всеки трима от гърците се противопоставят на сделката. Основната опозиция се проявява в Северна Гърция, където законодателите са поставени под натиск от местните жители да гласуват против.

В сряда подпалвачи се опитаха да запалят дома на депутат от управляващата партия Сириза в северния град Яница. Службите не изключиха възможността атаката да е продиктувана от предстоящото гласуване.

Противниците на Ципрас твърдят, че споразумението не предотвратява териториалната заплаха за Северна Гръция. Атина от години наред блокира опитите на Скопие да се присъедини към НАТО.