Еврокомисията се разграничи от своя член – комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Това стана явно от думите на говорителя на ЕК Маргаритис Схинас днес.

Поводът бе цитирано интервю на Аврамопулос пред медии в родната му Гърция по повод постигнатото с Македония Преспанско споразумение, което парламентът в Атина трябва да гласува часове по-късно днес.

Според Аврамопулос споразумението не е балансирано и затова е проблематично.

„Едно нещо е географското определение, с което всички правителства се съгласихме, друго нещо е историческото определение, което се налага чрез споразумението. Народност и език означават национална същност и предоставят инструменти за иредентистка националистически политики“, заявява еврокомисарят.

Той допълва, че правителството в Атина е трябвало да потърси национално разбирателство в самата Гърция, преди да пристъпи към споразумението.

Журналисти попитаха Маргаритис Схинас как е възможно еврокомисарите да имат една позиция в Брюксел, когато са съгласни с решенията на ЕК, а у дома да са на коренно различна позиция.

„Тези въпроси се решават единодушно от Колегиума на комисарите. Позицията на ЕК е добре позната и е изразена от нейния председател Жан-Клод Юнкер“, отвърна говорителят.

Той припомни, че позицията на ЕК се определя от нейния председател и от ресорния комисар – в случай Йоханес Хан, който отговаря за разширяването на ЕС.

Схинас изтъкна, че споразумението за името Република Северна Македония е изключително важно, защото трябва да разреши един от най-старите спорове в региона. Според говорителя на ЕК няма абсолютно никакво значение, че Аврамопулос е от партия „Нова демокрация“, която е противник на споразумението.

„Важното сега е само гласуването в гръцкия парламент. Нищо друго няма значение“, каза Схинас.

Последните три думи, произнесени на английски език – Nothing else matters – развеселиха присъстващите. Очевидно им припомниха легендарният хит на „Металика“.