Странен форум на ГЕРБ в неделя - уж е старт на евроизборите, а времето за излагане на визиите на партията по бъдещето на ЕС и работата на евродепутатите в европарламента отсъства. Анализите стигнаха до класиката - положението е международно, корабът потъва, важното е да застанем зад победителите. Нито дума за това след Брекзит какви реформи трябват на ЕС, за да няма следващи екзити, нито как България да разположи оптимално интересите си в това море на нестабилност и непредсказуемост.

Но имаше и откровения, някои от които са изключително информативни. Борисов призна, че ГЕРБ е рожба и инжинерингов проект на Германия и Меркел. Той призна, че именно и само благодарение на немското финансиране ГЕРБ е била в състояние да се изгради като партия.

Чуждестранни агенти

Как да не сетиш, че пак от ГЕРБ искаха да забраняват финансиране на чужди, извън ЕС НПО-та или да ги обявяват за "чуждестранни агенти". Времена, нрави. Следователно, ако десните избиратели имат някаква претенция към Борисов, те задължително трябва да се отправят към фрау Меркел и немските фондации.

Излиза, че Германия на Меркел е финансирала проекта за налагане на корупционно управление и за пленяване на държавата през авторитарно управление до степен изборите да не могат да решат нищо!? Благодарностите в този аспект моля да се отправят към Берлин. Вероятно от германска гледна точка е имало логика, след като другата десница се самоуби ритуално, но приносът за унищожаването на алтернативата на ГЕРБ в дясно и куцането на българската демокрация (защото няма алтернатива в дясно) е отговорност и на Меркел.

От "фундаменталния" анализ на громящия БКП бивш член на БКП Борисов излиза, че всичко е ОК, но с пиара в ГЕРБ са го закъсали. Километри, метри, трилиони, околовръстни, метро - картината на тоталния разцвет, а хората все по-недоволни. 

Да минат метър

За миг да приемем, че е прав и да си представим как кметовете и депутатите на ГЕРБ започват да се хвалят "в квартала" за "санираните" блокове - след като местните хора знаят за корупцията, за далаверите и схемите, с които от бедни политически прощъпулници станаха мултимилионери. Те и за това мълчат - защото отворят ли уста, ще предизвикат гняв и отрицание. Просто инстинктът им за самосъхранение, от една страна, и чувството за безнаказаност, се съчетават в желанието им да "минат метър" медийно. След десет години на власт няма как ГЕРБ да не бъде изхабена или уморена партия, изгубила своите базисни инстинкти, превърнала се от хрътка в тромав слон - голям и без чувствителност към околната среда.

В едно Борисов е прав - хората не обичат елитарни партии и елитарни хора, но е безсилен да промени ГЕРБ, защото когато посредствения му партиен състав се самовъзпроизведе като елит, те никога няма да могат да се върнат към състояние "човек от народа". Пишман политикът може да стане пишман елит, но по обратния път надолу падането не може да бъде контролирано. НИто пък "кадрите" да бъдат заменени с професионалисти или качествени хора, които да преглътнат особеностите на кариерно развитие през ГЕРБ.

Основният проблем на пропагандата на Борисов е, че тя не може да се помести във фактите. С времето хората престават да му вярват, защото не могат да съвместят чутото от него с видяното от самите тях.

Този партиен парапсихологичен сеанс има невъзможната задача за пореден път да внуши на кметове и депутати да се държат като Борисов и да управляват като него през медиите. Не е важно какво сте направили, важно е как то се възприема. Провалили сте се, ще замажете с кризисен пиар, ако това не сработва - ще се извините и ще намерите някой клошар комуто да прехвърлите вината. Или ще намерите външния враг - опозицията е винаги удобна цел.

За Оскар

Прозрението, след десет години, че опозицията се бори за власт е достойно за Оскар. Съгласете, че това не се отдава току-така всекиму. Представяте ли си, опозицията да не се бори за власт, а да речем за правото на фотосесия пред Народното събрание?!

Той дава, той вдига доходи, всичко Той. Отговорен е за успехите, за провалите другите са виновни. Колко типично по Борисовски.

Непростимо е министър-председател да не знае как се отчитат чуждестранните инвестиции и кой го прави. Да попита БНБ, ще му кажат - не го правят по някаква своя, важаща само за България методика, а по универсална такава, която важи за целия ЕС. Отчитат се както входящите, така и изходящите инвестиции и за това нетните намаляват, защото устойчиво високо равнище на чуждестарнни инвестиции напускат страната поради висок политически риск.

И никак, ама никак, не са впечатлени от ниския процент на външния публичен дълг към БВП...

Не е във вашия телевизор

Вън от съмнение, и това стана ясно от изказването на Първия е, че ГЕРБ и Борисов разчитат на евробюрокрацията, която според него, дори е малко. Ако погледнете и ръста на администрацията у нас, виждате че повредата не е във вашия телевизор. Човекът просто има визия - за всеки проблем да назначи чиновник.

Борисов не е системен управленец, при него можете да похарчите милиарди и нито един въпрос да не бъде решен. Той вижда детайлите и медийната реакция, но не и картината и системното решение.

Научаваме, че "много фино" сме вървели по газовото хъбче. Разбирай - тихо и без много шумене - за да не предизвикаме излишно внимание. Нали разбирате, че не им трябват нито обществени дискусии, нито алтернативни стратегии. За тях, "десните" от ГЕРБ има само един газ - руски и само един "пророк" - Путин като партньор.

Уж крайният срок за третия обвързващ етап е 15 февруари, пък Борисов на 20 януари вече ви казва, че от "Газпром" са ангажирали целия капацитет. И след това не се чудете, че каквото пипне, не става. 

И нито дума самокритика. Ученик на Тодор Живков. 

Практичните изводи обаче са, че са възможни смени преди изборите в правителството и "сини лампички" - някой ще го отнесе. За да може Той да остане в бяло.

"Свободна Европа" възстанови дейността си. От Прага, не от Мюнхен. Вероятно за да не компрометира подкрепата на немските фондации за ГЕРБ.