СИМОНА РУСЕВА

Започналата днес среща на върха на НАТО в Нюпорт, Уелс, може би е най-съдбовната в историята на пакта. Разривът с Русия изглежда неизбежен. Заговори се дори за създаване на “Анти-Путин пакт” по повод украинската криза.

С поведението си Русия е взривила стратегията на НАТО от последните 25 години за мирно сътрудничество с Москва, смятат наблюдатели. Така Северноатлантическият пакт е принуден да се върне към корените си – защита на територията на държавите членки срещу врага от Изток.

От 26-ата среща на върха на НАТО се очаква много. Тя най-вероятно ще счупи всички рекорди по взимане на решения и изковаване на нова стратегия съобразно реалностите.

Резултатът ще е ясен утре. Още днес обаче станаха известни други рекорди. Никога досега в такъв форум не са участвали толкова много държавни и правителствени ръководители и членове на делегации.

В Нюпорт пристигнаха 60 световни лидери и още 140 външни и отбранителни министри.

На разположение на участниците във форума е обща площ от 7000 кв. м – заседатаелна зала, зали за двустранни и многостранни срещи, пресцентър.

Акредитираните журналисти са 1500.

Положени са 5 километра кабели.

В хотелите в Нюпорт, Кардиф и Бристол са запазени 24 000 нощувки, което говори за огромния брой на членове на делегации, експерти и съветници.

Охраната е поверена на 9500 полицаи.

В залива на Кардиф патрулират 7 бойни кораба.

На участниците във форума ще бъдат поднесени общо 15 000 блюда. Обслужващият персонал е от 800 души.

Изсечени са 157 възпоменателни монети. Те ще бъдат връчени на ръководителите на делегациите, както и на училищата в Нюпорт.

Очаква се още днес членките на НАТО да се споразумеят по нов план за действие. Той включва създаване на корпус за бързо реагиране “Острие на копието” с числен състав от 4000 души.

Планът предвижда също да се изградят оръжейни депа в трите прибалтийски държави, в Полша и Румъния. Ако се наложи корпусът да действа, това ще му позволи по-бързо придвижване, без да се налага придружаващ транспорт на тежко въоръжение.

Вън от съмнение е, че всички мерки, които ще бъдат набелязани в Нюпорт, имат една цел: Сигнал към Москва, че НАТО е единна в решимостта си да защитава сигурността на всяка една от членките си.

Надеждите на пакта са новата стратегия да е възпираща и да не се наложи да бъде приложена.