Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов има вид на добронамерен човек, който е наясно, че е за кратко във ведомството с най-голям бюджет. Преди дни каза, че МВР не е работило по протестиращи граждани в последната една година. Каза също, че черните метални парапети били дарение – незаконно, получено от частни фирми. Бакалов е от по-малко от месец министър, ще бъде още месец и нещо. За този период и много други неща ще каже. Можем ли да му вярваме обаче?

Отговорът на този въпрос няма нищо общо с личността на г-н Бакалов. Той може и да има цялото желание на света да ни съобщава само истини за дейността на най-непрозрачната и най-скъпата ни (буквално) институция. Проблемът е, че в момента министърът е в ролята на конституционен монарх – той може да влиза в кабинета, той посреща високите гости, той представлява министерството, той се движи с полагащата се охрана, той вероятно може и да поръчва кафе на секретарката си. Толкова.

Името на човека, който управлява МВР, е Светлозар Лазаров. Той бе назначен от правителството на Пламен Орешарски, с министър Цветлин Йовчев, подкрепяни от БСП, ДПС и „Атака“. Промененият закон за МВР направи така, че той не може да бъде сменян в следващите 5 години. Промененият закон направи така, че новоназначени шефове на дирекции – национални и областни, зависят изцяло от Лазаров. Служебният вътрешен министър не може да покътне тази система. Може само следващият парламент, ако промени закона за МВР. Тази сглобка бе умишлено създадена, за да върже ръцете на всеки служебен вътрешен министър – независимо дали се казва Йордан, Драган или Цветан.

Сега си представете един разговор в министерството:

Бакалов: Премиерът каза да проверим дали МВР е следило протестиращи. Има ли такова нещо, Лазаров?

Лазаров: Кой? Ние? Изключено, г-н министър. Как може да си го помислите изобщо!

И ние не смеем да си го помислим. Само помним.

На 10 ноември сутринта БНР излъчва интервю с главния секретар Лазаров. Темата е историческата годишнина и очакванията за евентуално повече протестиращи. Въпросът е дали е отминала „опасността от нападение на парламента“:

"Аз не съм убеден, че е отминала... И очаквам още тази вечер да ви опровергая... Очаквам някои неща, но не искам да коментирам на този етап".

Две седмици по-късно парламентарна комисия изслушва министър Цветлин Йовчев заради случаите на упражнено насилие над протестиращи на 12 ноември.

"Имаме данни кои са лицата, които провокират грубо нарушаване на обществения ред", казва министърът пред депутатите.

МВР твърди, че разполага с „данни“ и по-рано. На влизане в Народното събрание на 4 септември 2013 година Цветлин Йовчев казва на репортерите:

"Промяната, която наблюдаваме в момента е в профила на протестиращите, като виждаме хора, които в по-голямата си част са мотивирани по някакъв начин да участват в протеста, отколкото такива, които спонтанно участват".

Два месеца по-рано също в Народното събрание премиерът Пламен Орешарски също говори за „данни“ и „информация“:

"Имам достатъчно информация кой инспирира тези настроения и след години, когато тази информация излезе, ще бъде интересно четиво".

Изводите:

  • - Или МВР е събирало, следователно разполага в архивите си с информация и данни, които да водят до изказаните заключения;

  • - Или МВР е събирало, но информацията и данните са напускали архивите на министерството в неизвестна посока и днес наистина там няма нищо;

  • - Или МВР нищо не е събирало, а Йовчев и Лазаров обичат да си говорят врели-некипели

Сега нищо не си представяйте:

След като премиерът поръча на министър Бакалов да провери дали е имало действия спрямо протестиращи, а Бакалов препредаде задачата към главния секретар Светлозар Лазаров, няколко дни по-късно последният връчил на предпоследния документ от една страница. Това не е хипотеза, това е реална случка. Върху този лист хартия било написано, че възоснова еди какво си, по член еди кой си, след като извърши еди какво си... знаете как звучат тези документи: МВР не прави такива неща. И толкова.

По същото време същото МВР изпраща до заявител по Закона за достъп до обществена информация отговор от СДВР. В него отцепването на района около парламента е мотивирано със следното изречение:

Предвид изтъкнатите по-горе обстоятелства, свързани с групови нарушения на обществения ред, изразяващи се в нападения над официални лица и над сградата на Народното събрание...“

Извод:

- Или в МВР има данни за подготовката и извършването на цитираните нарушения, или и СДВР си пише врели-некипели.

В средата на ноември изтичат „опорни точки“, изпратени от медийния съветник на министъра на вътрешните работи до актива на БСП. В тях за протестите пише дословно:

Организатори – Бойко Борисов, Цветанов, кръга на „Котараците“, „Титаните“ от чистотата. На практика имаше два протеста. Първият по-рано през деня – около 500 души в пика. Профил: около 2/3 или 300 човека – студенти, останалите 1/3 или 200 човека – „зелени“, анархисти, „традиционните“ протестъри с тъпаните. На студентите от НАТФИЗ са оферирани до 700 лева за кадри със студенти в кръв. Съседи с изненада разпознали и „студента“ с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата".

Извод:

- Или МВР е събирало данни за това има ли и кой е организатор на протестите, какъв е профилът на протестиращите, как е ставала организацията, какво е психическото състояние на участници и т.н., или политическият кабинет на министър Йовчев бълва врели-некипели.

Всички медии излъчиха интервюта с участници в студентската окупация, които бяха привиквани за справки от МВР и които разказваха как са били разпитвани за организацията на протестите, за техните приятели и т.н. Днес МВР твърди, че не разполага с данни за подобно нещо. Всички видяха, как в някои от дните полицаи записваха лични данни на някои от протестиращите в тефтери, за които не бе отговорено къде отиват после. Изводът няма да изненада – или МВР е работило хаотично, без да протоколира действия на служителите си, или някой днес лъже. И в двата случая новината не е добра за Светлозар Лазаров.

Днес главният секретар на МВР е в ситуация да разследва сам себе си. Историята обаче не познава втори подобен успешен случай след барон фон Мюнхаузен, който успял да се изтегли нагоре със собствената си ръка.

Светлозар Лазаров няма да се саморазследва. Няма и да свърши работа по противодействие на купуването на гласове. Нали затова беше бетониран на поста си.

Днес главният секретар на МВР има да отговаря на много въпроси. И ако си беше подал достойно оставката след инцидента в Лясковец, нямаше да му се налага.