От днес сиренето и кашкавалът от палмово масло и всякакви други продукти, които имитират млечни, трябва да са на отделен щанд в магазините.

В сила влизат и ред други по-строги мерки срещу този тип продукти, които бяха приети миналата година в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.

Всички имитации трябва да са с ясен надпис, индикиращ, че съдържат растителни мазнини, с букви между 0,9 и 1,2 мм височина, като продуктите трябва да са предварително опаковани.

Досега различните видове "мляко" - от соя, кокос и прочие - бяха в отделни секции в повечето магазини. Имитиращите кашкавал и сирене продукти обаче бяха скрити, а често и размесени между истинското сирене и кашкавал. Там обаче изпъкваха със значително по-ниските си цени - между 4 и 6 лв за килограм.

По данни на Асоциацията на млекопреработвателите обаче за 1 килограм сирене са нужни 7 литра мляко, а за килограм кашкавал - 10 литра. При средна цена около 90 ст. на литър с ДДС, това означава че в килограм сирене или кашкавал само млякото струва повече от килограм имитиращ продукт. А допълнителните разходи и търговската надценка вдигат цената допълнително, до поне 13-14 лв. за килограм.

Освен това бизнесът няма да може да смесва двете производства. По последни данни за миналата година българинът е употребил 12 000 тона палмово масло във вид на "сирене". Не е ясно обаче колко хора съзнателно са купували имитационен продукт и колко са били заблудени. Надеждата е новите наредби да намали броя на вторите.

Палмовото масло е изключително евтино и популярно в хранителната индустрия. Всяка година се произвеждат над 35 млн. тона. Според изследвания от последните години обаче то увеличава съдържанието на вреден холестерол в кръвта и съответно рисковете за сърдечно-съдови болести. А масовото производство води до изсичане на горите в страните, които са най-големи производители - Малайзия и Индонезия и това тежки щети върху околната среда.