„Щастлива съм, че България днес е център на дискусията за двойните стандарти в храните. Изумена съм от въпросите на премиера Борисов: кой умник казва,че българското бебе харесва палмово масло и защо се държат така големите търговски вериги в България. Кой мислите, че е умникът, господин премиер? Ами Вие".

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова реагира на реплика на премиера Бойко Борисов от по-рано през деня, когато той попита: “Национален вкус за бебето – безобразно! Кой умник казва, че българското бебе обича повече палмово масло отколкото мляко? Кой умник постави 100 млн. души (хората от Източна Европа - б.р.) да се чувстват като аборигени“.

Лидерката на социалистите обаче е категорична, че за ситуацията с двойния стандарт са виновни ГЕРБ и Бойко Борисов, а причината - че управляващите не подкрепяли законопроекта на левицата за ограничения и строги правила за големите търговски вериги. По думите на Нинова депутатите от ГЕРБ системно гласували "против" от 2012 г. насам, когато за първи път била повдигната темата. Тя припомни как от формацията на Борисов твърдели, че регулация в сектора гони чуждестранните инвеститори.

"А ние просто искахме да не увреждат здравето на българския народ с некачествени храни и да не убиват българското производство”, заяви още Нинова.

И върна лентата назад, когато парламентът прие законови промени, но президентът тогава Росен Плевнелиев наложи вето. 

„Наложи. Заради лобизъм в полза на големите. А кой нарочи БСП за антиевропейска партия, защото произнесох изречението: българският народ не е втора ръка в Европа, за да ни продавате втора ръка храна. Вие, господин премиер. Твърде дълго управлявате, за да помните такива подробности. Но ние ги помним. Надявам се и българите също.

През 2014 г. Плевнелиев наистина наложи вето върху приети текстове на БСП, които имаха за цел да регулират начина, по който търговските вериги сключват договори с доставчици на стоки. В проекта обаче не ставаше дума за "двоен стандарт", а за регулация, която да е в полза на родните производители. Ветото обаче не мина. Предсрочно прекратеният мандат на Народното събрание обаче попречи на прегласуването на текстовете. 

През 2015 г. отново се появиха промени в закона за конкуренцията, третиращи предимно супермаркетите и те бяха одобрени от пармамента. Пръв вносител не тогавашния лидер на левицата Михаил Миков.

Днес Нинова се закани, че БСП отново ще внесат законопроекта. Още тази седмица. И заяви, че тогава щяло да се види как гласуват ГЕРБ.