Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Щастлива съм, че България днес е център на дискусията за двойните стандарти в храните. Изумена съм от въпросите на премиера Борисов: кой умник казва,че българското бебе харесва палмово масло и защо се държат така големите търговски вериги в България. Кой мислите, че е умникът, господин премиер? Ами Вие".

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова реагира на реплика на премиера Бойко Борисов от по-рано през деня, когато той попита: “Национален вкус за бебето – безобразно! Кой умник казва, че българското бебе обича повече палмово масло отколкото мляко? Кой умник постави 100 млн. души (хората от Източна Европа - б.р.) да се чувстват като аборигени“.

Лидерката на социалистите обаче е категорична, че за ситуацията с двойния стандарт са виновни ГЕРБ и Бойко Борисов, а причината - че управляващите не подкрепяли законопроекта на левицата за ограничения и строги правила за големите търговски вериги. По думите на Нинова депутатите от ГЕРБ системно гласували "против" от 2012 г. насам, когато за първи път била повдигната темата. Тя припомни как от формацията на Борисов твърдели, че регулация в сектора гони чуждестранните инвеститори.

"А ние просто искахме да не увреждат здравето на българския народ с некачествени храни и да не убиват българското производство”, заяви още Нинова.

И върна лентата назад, когато парламентът прие законови промени, но президентът тогава Росен Плевнелиев наложи вето. 

„Наложи. Заради лобизъм в полза на големите. А кой нарочи БСП за антиевропейска партия, защото произнесох изречението: българският народ не е втора ръка в Европа, за да ни продавате втора ръка храна. Вие, господин премиер. Твърде дълго управлявате, за да помните такива подробности. Но ние ги помним. Надявам се и българите също.

През 2014 г. Плевнелиев наистина наложи вето върху приети текстове на БСП, които имаха за цел да регулират начина, по който търговските вериги сключват договори с доставчици на стоки. В проекта обаче не ставаше дума за "двоен стандарт", а за регулация, която да е в полза на родните производители. Ветото обаче не мина. Предсрочно прекратеният мандат на Народното събрание обаче попречи на прегласуването на текстовете. 

През 2015 г. отново се появиха промени в закона за конкуренцията, третиращи предимно супермаркетите и те бяха одобрени от пармамента. Пръв вносител не тогавашния лидер на левицата Михаил Миков.

Днес Нинова се закани, че БСП отново ще внесат законопроекта. Още тази седмица. И заяви, че тогава щяло да се види как гласуват ГЕРБ.

Коментари

 's picture

smarf

Глутница бесни кучета

Хайде изгонете голямите търговски вериги и останете на пълните боклуци българско производство. 60% от българското производство на колбаси и млечни продукти са отвратителна гнус! В същото време, години "братушките" ни продават най-скъпото гориво. С това не ни ли третират като втора ръка, защо не пищите , а мълчите корумпета? За 1% по малко захар, масленост или какао истерясахте, за да скриете колко гадни, мръсни и продажни са политиците в България.
 's picture

Rhapsody of fire

Поредната дивотия

Какви големи вериги, какви 5 лева? Та това което се продава в тях го има във всяка квартална бакалия. На Нинова сигурно все още и пазаруват от УБО.
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

КУрнелче, пиле шарено (и уж "класическо"),

"аборигени" означава такива които произлизат от мястото, където живеят. В този смисъл всички ние на изток сме източни аборигени (освен "мигрантите", които така и не ни "заляха"). А преференциите за българските производители нали знаеш къде да си ги завреш? Ние живеем в 21 век, в европейска държава и в свободната конкуренция се решава какво е най-добро. А за българското образование не искаш ли преференции? Щото май си прати сина в Бъркли, а не в Славянския университет.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Чрез големите търговски вериги

масовият, бедният, българин, все пак се докосва до еврепейското. Инициативните чрез промоционалните цени си набавят качествени хранителни продукти, разтворими кафета, дрехи, инструменти и т. н. За милионери като Вас, госпожо Нинова, е без значение къде ще пазарувате, но не и за окрадените от от Вас, Гергов-Цумски, Борисов, Пеевски българи. Не всичко идващо от Запад, госпожо Нинова, е гнило и зловредно!
 's picture

Бобо

Другарката Нинова

Курнелия се замислила за четирите бадема по малко в българските шоколади , но да се сети за три пъти по скъпия руски газ или за двадесет пъти по скъпото руско ядрено гориво .... няма , мълчи и тя и аверът и Бацко и той мълчи , гадното е че всички мълчим ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.