Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Законът за горивата бе прокаран и лобиран от един човек - директора на "Лукойл" Валентин Златев. Но не може заради интересите на една фирма да бъдат ощетени хиляди други.

Това заяви в студиото на "Лице в лице" по бТВ бизнесменът и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Повод за коментара му стана поисканото от правителството отлагане с шест месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Както е известно, законът, приет миналото лято, трябва да започне да действа от 28 януари, но се очаква Народното събрание да се съобрази с искането на Министерския съвет и да го отложи, като за това време в него се направят някои промени.

Тектът бе определен като лобистки още при обсъждането му миналия юли, тъй като въвежда нови изисквания за малкия бизнес с горива, с които той казва, че не може да се справи и ще започне да обявява фалити. От него ще бъдат засегнати и други инсустрии - като минно-геоложкия , строителния бранш и др.

В отговор вчера Българската петролна и газова асоциация (БПГА), председателствана от генералния директор на "Лукойл" Валентин Златев, обяви, че оттегля членството си в КРИБ с мотива, че конфедерацията подкрепя отлагането и изменението в закона. От БПГА посочиха като мотив за напускането си и че позицията на КРИБ не е била съгласувана с тях.

"Това е манипулация - КРИБ не е подкрепила, а е поискал отлагането на закона. Манипулация е и че не е имало диалог и не сме ги уведомили", посочи днес Домусчиев.

По думите му още през лятото, когато "с видното лобиране на Златев" законът е тръгнал да се прокарва, в КРИБ са били проведени срещи с всички заинтересовани браншове, в т.ч. с петролната асоциация. "Земеделците успяхме да ги изключим от обхвата (става въпрос за зареждането с гориво на земеделската техника), но за останалите беше казано, че се бърза. Има протоколи и записи от срещите и никой не може да го обори. През последните 4-5 месеца многократно сме призовавали за корекции в закона преди да влезе в сила", посочи председателят на КРИБ.

"Просто една арогантност, едно непонятно за мен поведение. Един закон се прокарва насила от един човек и КРИБ деликатно си замълча, бидейки асоциацията наш член", допълни той.

След което даде примери за недомислиците в закона:

"Представете си една мина - как тези машини да излязат от мината и да отидат на 10-15 км до бензиностанцията на Вальо Златев, да си заредят машината. Кой ще плати тези разноски за тези едрогабаритни машини? А кой ще поправи пътищата, разбити от тях? Или едно пристанище - как да си изкара собственикът крановете от пристанището да ги зареди. А тежката техника при строителството?"

"Тези индустрии създават реално 25% от БВП и те щяха да понесат големи загуби. Така че взехме мерки - ние спряхме закона", допълни.

След което подчерта, че няма "никакъв личнен конфликт с Валентин Златев. Напротив."

"Може и много да ми е симпатичен Валентин Златев, но в крайна сметка ролята на КРИБ е да защитава всички свои членове. Аз не мога заради интересите на един човек да ощетя хиляди фирми", уточни Домусчиев.

По думите му с напускането на петролната асоциация шефът на "Лукойл" се опитвал да "натиска КРИБ". Но това не се отразявало зле на работодателската организация, а точно обратното.

"Да ви кажа страшно съм доволен. За два дни получихме стотици съобщения с поздравления и дори още фирми искат да влязат в КРИБ", посочи той.

По повод поисканата от Златев спешна среща с премиера Бойко Борисов Домусчиев бе лаконичен:

"Аз не мога да гадая какво Бойко Борисов ще реши."

Коментари

 's picture

Бобо

интересно

Ще има тупаници май , наместника на Москва у нас не търпи някой да му чупи хатъра ….

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.