Кметовете на двата възрожденски града Карлово и Калофер ще се съдят. Враждата между Емил Кабаиванов и Румен Стоянов е стара - вече може би никой не помни колко. Но достигна пика си днес със заканата на Кабаиванов да съди своя колега за клевета. Причината - ремонтът на мемориалния комплекс на Христо Ботев.

Повод за съдебния иск e изявление на кмета на Калофер в телевизионно предаване от началото на октомври миналата година, в което Стоянов заяви, че отпуснатите на община Карлово 300 000 лева за ремонт на мемориалния комплекс са били откраднати, без да е извършен ремонт, съобщи пред агенция "Фокус" Кабаиванов.

"С изказването си Стоянов петни не само моето име, той петни името и на община Карлово. Това е недопустимо. Крайно време е да стане ясно, че всеки трябва да носи отговорност за думите и действията си. Сега на господин Стоянов ще му се наложи да влезе в съдебната зала, където ще трябва да докаже твърденията си, че парите за ремонта на мемориалния комплекс са откраднати", каза кметът на Карлово.

Казусът с паметника на Ботев датира поне от 2015 година, когато Стоянов настоя за средства за спешния му ремонт. Правителството отпусна 300 000 лева за целта на община Карлово, за да обяви търг. През 2016-а, в навечерието на деня на Ботев - 2 юни - калоферският кмет се оплака публично, че средствата, отпуснати по личното давление на премира Бойко Борисов, все още не са "стигнали" до Калофер. Той обвини Кабаиванов, че бави обявяването на обществената поръчка за ремонта заради лично отношение към него. Комплексът е на повече от 30 години и дотогава държавата не бе отпускала средства за него.

В крайна сметка през 2017 година паметникът бе ремонтиран. Но според кмета на Калофер - некачествено - имало разместени гранитни плочи, проблеми с осветяването на монумента и с фугирането.

По собствените му думи Стоянов е уведомил ръководството на голямата община за проблемите, изпратил е писмо и до Борисов, но нито Кабаиванов, нито от фирмата изпълнител са предприети необходимите мерки за отстраняване на нередностите.

Пред БНТ от общината посочиха, че осветлението на паметника е изпълнено съгласно одобрен проект, а освен заложените стъпала за демонтаж и възстановяване не е било предвидено фугиране в проекта и изпълнителят го е извършил допълнително и безвъзмездно. Становището на общината е, че повечето от поставените проблеми не са поради некачествен ремонт, а заради недобра експлоатация на съоръженията в комплекса, защото повредените стълби пострадали от нерегламентирано движещите си вечер АТВ-та и мотори.

От фирмата изпълнител пък посочват, че фугировката е поставена с ясното съзнание, че с времето ще падне, но целта била да се предпазят стълбищата от поникването на трева.

Така стигаме до октомври 2018-а, откогато датира изказването на Стоянов, станало повод за предявяването на настоящия иск за клевета. По това време кметовете на малки населени места поискаха от държавата по-голяма финансова независимост от големите общини при определянето на годишните бюджети и след преговори с правителството я постигнаха. Градоначалникът на Калофер бе едно от водещите лица при разговорите.

Тогава при репортаж на бТВ за рушащия се ремонтиран мемориал Стоянов заяви:

"Тези пари ги давам да направите един качествен ремонт, добър ремонт и да не ги откраднете", каза заместник-кметът на Карлово тогава (през 2017-а) тук и точно така се получи - те ги откраднаха, тук ремонт не е направен."

Наказателното дело ще бъде разгледано на 21 януари 2019 г. в районния съд в Пазарджик. Кметът на Карлово даде заявка, че ако неговият иск за обезщетение за претърпени неимуществени вреди заради клеветата бъде уважен от съда, цялата присъдена сума ще бъде дарена на читалището в Калофер.