"Мисля, че ще има тежка предизборна битка. Допускам, че ще има и доста компромати – на това се нагледахме последните избори.“

Това каза Георги Първанов в студиото на Би Ти Ви тази сутрин. Той подчерта, че неговото движение АБВ се опитва да направи „нещо по-различно“ и вярва, че те ще прескочат бариерата.

Президентът (2002-2012) каза, че се опасява от бъдещо еднолично мнозинство, което не би било добре за страната, защото „ще има рецидиви, ще има възпроизвеждане на една позната силова политика.“ Той отново изрази предпочитанията си за преминаване към президентска република.

На въпрос на Антон Хекимян дали играе с Бойко Борисов, Първанов отговори, че води най-ожесточената битка с него и ГЕРБ, но АБВ е отворена и на ляво, и на дясно.

На напомнянето на водещия, че Бойко Борисов се оплаква, че малките партии му извиват ръцете, но и той извива ръцете на избирателя, постоянно искайки пълно мнозинство, левият политик каза:

„Проблемът е в това, че големите партии мачкат. Мачкат не само другите партии, мачкат избирателите. Ние виждаме един Цветанов – аз нямам нищо против личността на Цветанов, но се питам хората ще подкрепят ли политиката на Цветанов в сферата на сигурността? Подслушванията, мачкането на лекарите, на други социални групи – това искаме ли да се върне? Ето това е големият въпрос.

Както и обратното – виждаме в листите на „Позитано“ много хора, които са свързани с тази (в смисъл – досегашната, б.р.) политика. Енергийния сектор, руската политика и изобщо неадекватната външна политика.“

Тук водещият напомни, че всички преди избори бягат „като дявол от тамян“ от ДПС и декларират, че няма да управляват с тях. 
Първанов отговори, че не става дума за бягство, а за принципна позиция и каза, че ДПС е имала своято позитивна роля в определени периоди като например началото на прехода.

„Но това, което видяхме в последната една година, налага мисълта, че ДПС трябва да седнат на резервната скамейка. Видяхме една тенденция, която мнозина справедливо нарекоха преяждане с власт, видяхме едно кадруване, едно наместване – грубо казано – на техни кадри във всички сфери. Което им своя идеолог, своя главен изпълнител - Делян Пеевски. И ето го резултатът налице – хората не искат ДПС. Това не е някаква персонална позиция моя.“

Експрезидентът каза още, че не чувства вина за възхода на Движението като архитект на тройната коалиция, защото тя е била необходима, за да влезем в ЕС. И припомни, че тя е била тройна с НДСВ, за което има заслуга, а Сергей Станишев искал двойна - БСП и ДПС.

Що се отнася до него, самият Първанов отрече да е търсил някакво съдействие и нямал контакти с партията на Лютви Местан от 5-6 години. 

Водещият попита:

- А знаете ли какво се случва в сараите? Защото ДПС е сочена като една от партиите, които участват в задкулисните игри. И конкретно Ахмед Доган – какво се случва там?
Първанов: Проблемът не е в ДПС - проблемът е в това кой им позволи.

Той припомни, че когато е стартирало правителството на Орешарски, се е изказал остро, че новата тройна, „тайна коалиция“ е много рискова и заради ДПС, и заради Атака, които са непредсказуеми. 

- Кой тогава позволи всичко това да се случи? Кой позволи кризата в банковата система?
Първанов: Ръководството на партията.
- БСП ли е отговорна за срива на една конкретна банка
Първанов: Не, не – сривът на конкретната банка си има свои носители, свои вдъхновители...
- Да, но някой им е позволил?
Първанов: Позволи им липсата на държава... Без държава виждате какво става, в случая в банковата система. Всеки се разправя, всеки си решава проблемите – от селото до жълтите павета, без да се оглежда къде е държавният орган.  

Водещият напомни изказване на синия Методи Андреев, че държавата е избрала в конфликта между Пеевски и Василев да застане на страната на Пеевски.

Държавата – това сме ние, това са хората, ако разбира се има необходимите лостове и механизми. Този избор е направен от един много тесен кръг. Аз много отдавна приказвам, че всъщност причините за дефектите в управлението на г-н Орешарски и неговия кабинет са в това задкулисие в това взаимодействие между един тесен кръг на „Позитано“, Пеевски и респективно средите, които стоят зад него, каза Първанов.

Запитан дали този тесен кръг продължава да управлява на „Позитано“, Първанов иронично отбеляза, че виждал промяна - едни и същи хора си променили местата от една листа да отидат в друга листа. Идеолозите на досегашното управление и преките изпълнители още си били на власт в БСП.