Председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер днес разговаря с Кристалина Георгиева н първата серия срещи с номинираните от 28-те държави-членки кандидати за комисари.

Той се срещна още с кандидатите на Финландия Ирки Катайнен и на Латвия Валдис Домбровскис - и двамата бивши министър-председатели на страните си, и с Франс Тимерманс, външен министър на Холандия, чиято номинация беше обявена вчера, съобщи в Туитър говорителката на новия председател Наташа Берто.

Юнкер трябва да обяви следващата седмица структурата и състава на своя екип. Сега той разпределя портфейлите между кандидатите.

Според президента Росен Плевнелиев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Георгиева може да се надява на заместник-председателско място и "силен икономически ресор". Според самата нея "българският еврокомисар ще играе значителна роля в следващата Европейска комисия".

В коридорите на Комисията се носи слухът, че Георгиева вероятно ще отговаря за бюджета.

Единствената пречка за Юнкер да сглоби екипа си засега изглежда закъснението на страната домакин на европейските институции - Белгия. Тя още не е обявила кандидат за комисар, защото е в трудни преговори между партиите за съставяне на коалиционно правителство. Юнкер даде на белгийците срок до утре да му предложат техния комисар.