Студентският град в София окончателно потъна в тинята на чалгата. Младите българи, често наричани "бъдещето на нацията", вече ще бродят неутешими из разбитите улици на кампуса, защото клуб "Строежа" - единственото място, където в радиус от 9 километра можеше да се чуе рок музика, затвори врати. Мир на праха му!

"Строежа" няма нужда от дълга епитафия. Още повече стана ясно, че идеята няма да загине, а ще се премести в центъра - на по-оживено откъм нелумпен-пролетариат място. Но да кажем все пак няколко добри думи за покойника, преди да се превърне в купчина тухли.

Това с "неутешимите бродещи" по-горе, разбира се, е шега. Студентите, предпочитащи да са извън "мейнстрийма" на пошлостта, са пренебрежимо малък процент. Трябва да отбележим, че една от причините "Строежа" в "Щудград" да рухне, беше слабата посещаемост от страна на почиващата след тежки лекции и упражнения провинциална младеж. Тя, младежта, по ѝ се харесваше да се набута в някоя от безбройните чалготеки, където под звуците на димитровградски кючек да кърши ханш в модното хип-хопърско движение twerk. Не му се иска на бъдещето да излиза от рамката, поставена от миналото - в кажи-речи цяла България е така. А вероятно младежта се изпълва отвсякъде, зарежда се с чалга напълно съзнателно. За да си я носи после на Запад, където мечтае да се развива като сервитьорка, бояджия или нещо от сорта, след като завърши висшето си образование.

Барът в трафопоста на блок 23 беше нещо като спасителен остров за много студенти студенти сред мътния океан от попфолк и електродиско, плискащ вълните си до изкъртените стъпала на общежитията. Там се срещаха - със и без уговорки - момчета и момичета от друго тесто. Слушаха рок - на живо или недотам на живо, възпитаваха се един друг в нещо различно от идеологията на щракането с пръсти и напева "са-са". Къде ще се срещат сега? И те не знаят. Мизерните стаи по общежитията са винаги налице, но това омръзва. От друга страна бизнесът не търпи празни пространства и може да се роди нещо ново, което да задоволи минималните изисквания на освестените студенти. Може и да може...

Както и да е. Самите строители си го казаха, даже си направиха колаж: "Строежа" е мъртъв. Да живее "Строежа"!