ПЕТЪР ТОМОВ,

ТАМПА, ФЛОРИДА - Голямата новина е във въздуха - Apple се връща оттам, откъдето започна като революционна хай тек компания, която наложи свой отпечатък върху компютрите и после върху смартфоните. Сензацията е строго пазена тайна, която трябва да бъде разкрита на 9 септември тази година в Сан Франциско. За целта компанията изгражда загадъчна бяла сграда в центъра "Флинт", който се намира в двора на колежа "Де Анза" в Купертино, Калифорния. Точно тук през 1984 г. Стив Джобс показа пред 2300 души чудото на XX век – първият компютър Macintosh.

Новата сграда прилича на военен обект и е по-строго пазена дори от комплекса на ЦРУ в Ленгли, Видржиния. Бялата архитектурна мистерия трябва да стане мястото, където след броени дни Apple се надява да смае света с новия си iPhone 6 и iWatch. Или по-скоро с това, което двете електронни играчки ще са в състояние да извършват. Техническите наблюдатели в пресата се опитват от месеци да се докопат до някакви снимки, схеми и данни за новите устройства, с които Купертино се опитва да върне славата на многоцветната ябълка, която с годините бе опростена графично в едноцветна.

"Конфиденциално събитие. Забранени са всякакви снимки на територията на обекта. Без блогинг, моля. Благодарим ви!".

На всеки вход, водещ към строго секретния обект бдят пазачи с радиостанции, които не пускат и пиле да прехвръкне.

Телевизионен канал от Сан Франциско показа как камиони стоварват големи кутии от шперплат и картон. Репортер се опитва да открадне поне малко информация от работник от обекта, който скъпернически отблъсна журналистическия интерес:

"Действително не мога да съобщя нищо. Зная единствено, че това е едно от най-големите шоута, за които съм работил през последните 30 години".

Служител на частната компания за охрана Ей Би Ем, която отговаря за дълбоката секретност, посъветва репортера да потърси Apple за повече информация.

Дали пък един малко по-голям iPhone и първият iWatch ще са в състояние да предизвикат нова революция? Смартфонът на Купертино ще е с размери на екрана 13,97 см на 10,16 см и се очаква да бъде с цена около $ 600.  Компютъризираният часовник пък се предвижда да струва около $ 400.

Новият по-голям дисплей и вероятно по-мощният процесор на iPhone 6 едва ли ща са най-големите му преимущества. Apple просто се готви да предложи устройство, което може в близко бъдеще да направи ненужни кредитните карти. Така нареченият електронен портфейл е част от новия смартфон на компанията.  Apple вече била подписала споразумения с Visa, American Express и Master Card, което означава, че в определени магазини ще може да се извършват плащания с iPhone 6.

Представители на трите най-големи компании за кредитни карти в света обаче отказаха каквито и да било коментари. Купертино в момента водел преговори с големите банки, за да си осигури партньорството им в амбицизното начинание.

Новата система за плащане ще се основава на комуникационен чип за близка връзка (NFC), който е свързан със сензор, осигуряващ идентифициране чрез пръстов отпечатък. Така, само с едно настискане на екрана може да се правят покупки в магазините, които ще участват в пилотния проект.

Всяка революция не е лесна. Както и с предишните модели на iPhone,  така и сега Apple се сблъсква с производствени проблеми. В случая се очаква да закъснее изработването на екраните за новата техническа знаменитост на Купертино. Това означава, че мераклиите да се сдобият с iPhone 6 ще трябва да се въоръжат с търпение от няколко месеца.