"Господ е отредил на нашите четири държави да населяват най-красивото място на света".

Това обяви премиерът Бойко Борисов в Белград, където участва в Четиристранната среща на върха между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Тови път домакин бе премиерът на Сърбия Александър Вучич. Форматът се събра за 6-и път.

"Винаги започвам с това, че няма по-добро място от ЕС и нашите срещи са в унисон с основната Европейска политика за развитие, просперитет и повишаване на БВПрутния вътрешен продукт", обясни българският министър-председател и отново акцентира на инфраструктурните проекти в региона, което ще даде тласък на развитие на потенциала, който притежават четирите страни

Следващата тема, която Борисов засегна (по традиция) бе миграцията. Заключението на премиера: 

"Ако нещо може да потопи Балканите, това е мигрантският процес. За съжаление напредъкът по темата по време на Австрийското председателство не е толкова голям, колкото ми се искаше, и се надявам Румъния да направи повече", посочи Борисов, на практика критикувайки Виена, която пое председателството на Съвета на ЕС от нашата страна.  

"ЕС и светът имат нужда от положителни примери за мир и разбирателство и с дипломация и толерантен тон да се решават проблемите", каза още премиерът на България и обяви пред колегите си и домакина Вучич, че страната ни е пуснала поръчка за газови тръби и за газовия хъб "Балкан", работи за връзка за втечнен газ от Гърция, а в Черно море продължават проучванията за природен газ.

"Надявам се и в газовите връзки да бъдем в един отбор", каза Борисов.

На предишната среща в четиристранния балкански формат министър-председателят говори и за евентуално превръщане на проекта АЕЦ "Белене" в балкански проект, но този път няма информация темата да е повдигана. 

На свой ред домакинът Вучич отново благодари на Борисов и на България за работата за статута на Западните Балкани. Сръбският премиер благодари и на гръцкия си колега Алексис Ципрас за подкрепата.

"Много държим на близките отношение между четирите държави - разговаряхме и за завършването на участъци от транспортните коридори на Балканите", посочи Вучич, потвърждавайки казаното от Борисов преди това.

По време на румънското председателство на Съвета на ЕС, което предстои, Букурещ ще продължи да съдейства и за европейския път на Западните Балкани, заяви пък румънката Виорика Дънчила.