Главният прокурор Цацаров смята, че трябва да се "дообмислят" някои от актуалните проектопромени в Закона за КПКОНПИ.

Обвинител №1 даде ясно да се разбере, че категорично подкрепя първия пакет поправки в Закона за КПКОНПИ, които коригират тълкувателното решение на ВКС (а именно - че процесът по конфискация може да продължава и след като е прекратено наказателното дело или лицето е оправдано, б.р.).

Той обаче каза, че трябва да се "премислят" доста неща от новия пакет. Застраховайки се, че е далеч от мисълта да дава съвети на законодателя, Цацаров обяви, че не разбира бързината, с която се пуска законопроектът. Прокуратурата предпочита той да е по нормалната законодателна писта.

Това е пакетът, който дава на шефа на т. нар. антикорупционна комисия право да се вози с охрана от НСО, служителите му да действат с маски, да привикват граждани, но пък... вади общинските съветници от списъка на задължените да обявяват доходите си лица.

Цацаров упорито отказа да коментира детайлите, срещу които е против, но стана ясно, че едно от нещата, които ще оспорва, е именно зачеркването на общинарите от списъка с интересните за КПКОНПИ лица. Той използва думите от американската конституция - "справедливостта е за всички", за да илюстрира, че общинарите не трябва да бъдат затъмнявани от проверките.

"Няма да ги направят по-ефективни маските", заключи той и по повод друга промяна за служителите на КПКОНПИ.

Той се застрахова, че е извън "политическото говорене", но коментира по-скоро позитивно наложеното от президента Румен Радев вето върху пакета промени в НК, които позволяваха да не се уведомяват най-близките до 48 часа при арест, ако прокурорът прецени това.

"Първо да кажем, че такова нещо като таен арест няма", декларира Цацаров.

Това се извеждало от факта, че и сега адвокат се уведомява в мига, в който лицето е задържано. Той видя две неща за прецизиране в закона, макар да повтори мантрата на управляващите, че "изпълняваме европейска директива".

Първо - да бъде много ясно описан кръгът от лица, които не се изключват от уведомяване - роднините по възходяща и низходяща пряка линия, или най-бощо казано - семейството.

И второ - да бъде фиксиран в закона кръгът от престъпления, за които може да се иска тази крайна мярка. Цацаров даде да се разбере, че е категорично за това тя да се използва при тероризъм и други много тежки престъпления (точно това управляващите не направиха, а оставиха на преценка на прокурора, докато повтаряха, че има евродиректива за тайния арест, б.р.).

Тъй като вчера на заседание на правната комисия председателят й Данаил Кирилов каза: „От адвокати чувам, говори се, че са прекратени проверките срещу Огнян Донев и Гриша Ганчев“, днес Цацаров заяви, че срещу тях няма други наказателни дела, освен известните, които са на съдебна фаза. (Бел. ред. - вчера председателят на антикорупционната комисия обяви, че не може да коментира думите на Кирилов.).

"Нямам никаква информация какъв е ходът на наказателните производства в комисията срещу тях. Освен тези, които са в съдебната фаза, други наказателни производства срещу тях в прокуратурата няма", отговори той на въпрос на "Лекс".

По отношение на проверката за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов от КПКОНПИ Сотир Цацаров коментира, че прокуратурата е изискала от комисията, когато приключи работата си по случая, да я уведоми. Причината е, че резултатът има отношение и връзка с проверката на прокуратурата по случая.

Днес по традиция за 6-а поредна година обвинител № 1 откри в Съдебната палата изложба на ученици от Художествената гимназия в София. Обикновено Цацаров си купува по някоя картина на деца, други купуват негови приятели. 

За пръв път обаче тази година сред гостите на откриването бяха и вътрешният министър Младен Маринов, както и зам.-главният прокурор по антикорупцията Иван Гешев.

Цацаров подари на шефката на гимназията албум за Цанко Лавренов и пожела "Все някой ден за някое от децата тук - макар че ще минат години - и за него да бъде издадена такава книга."