Поредица от български общини са сключвали договори за саниране, за ремонти на детски градини, укрепване, почистване на речни корита и какво ли не с банда, поддържаща "кухи" фирми, регистрирани на малоимотни. Това не попречило организираната престъпна група да печели търгове повсеместно - Главиница, Лесичово, Върбица и мн. др.

 

"Не гледайте, че не става въпрос за Столична община - сумите са потресаващи", каза днес на пресконференция зам.главният прокурор Иван Гешев.

От неговите думи  - както и на шефа на ГДБОП, стана ясно, че от веригата дружества, регистрирани на социално слаби граждани, с общините се преговаряли членовете на бандата - които естествено не са номинални собственици. Това явно не е смутило преговарящите.

А на журналистически въпрос как става това, Гешев отговори с усмивка:

"Как точно са получавали поръчки няма да коментираме в момента – има интересни данни." И още: "Парите се получават от общината, как се сключват договорите ще си говорим по-нататък."

Според директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов и зам.шефа на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов, само едно от дружествата е укрило 380 000 лв. ДДС за една година. А дружествата са десетки.

А пък от лидера на бандата са изети 750 000 лв., документи за сделки за саниране и 120 златни монети - турски лири.

Последното обаче даде повод на Гешев да дръпне монолог за преимуществата на гражданската конфискация, която е "топ-тема" на управляващите в момента:

"Това (размерът на иззетите средства, б.р.) не е е особена новина на фона на други такива попадения на Специализираната прокуратура.

Само тази година са запорирани иззети, обезпечени по всякакъв начин по дела на СП парични суми – не е пресилено да се каже, че минаваме над 50-60 млн лв. И може да се окаже и доста нагоре.

Това е важна насока на работата ни и приоритет на СП – а именно добрата работа с НАП, с КОНПИ - обезпечаване и изземване на имущество от престъпна дейност, както и обезпечаване на глобата и конфискацията, които са предиведни за определени престъпления.

Особено в България най-сериозното наказание е да ти изземат това, което си откраднал, или - както е казал народът - да те ударят по джоба. Това е сериозно - това, че СП съвместно с МВР имат успехи в момента.

Запорираните по "Джи Пи Груп", иззетите по Арабаджиев. Само паричните гаранции са над 2,5 млн. лв.

(Тук зам.главният прокурор явно се "сети", че сумите от парични гаранции не се конфискуват, а 99,99 % ще бъдат върнати на собствениците.)

Мерките парична гаранция на Специализираната прокуратура са най-високите в страната, защото ние ги съобразяваме с реалното имущество, с което разполагат обвинените лица. За нас мярката за неотклонение "парична гаранция" е много сериозна мярка, защото гарантира, че при отклоняване, ще влязат в държавата. За някои лица е доста по-сериозно от задържането под стража.

Това е и повод в мониторинговия си доклад ЕК да прецени, че проблеми с организираната престъпност в България няма.

Това го направи съвсем малък колектив от СП съместно с неголям екип от МВР.

Така че във взаимодействието между Специализираната прокуратура и ГДБОП не е новина, че проблеми няма. Проблемите ще почнат, когато нямаме взаимодействие."

От конкретната ОПГ обвинения са повдигнати на 4-ма - на лидера, на двама за неплащане на данъци и на един за пране на пари.