Част от необезпечените кредити в КТБ, отпуснати на около 100 фирми са отишли за финансирането на партийни централи. Това заяви бившият втори човек в ДПС Осман Октай пред Нова телевизия.

Според него схемата е била елементарна. Банката е отпускала необезпечени заеми, които няма да търси към кухи дружества, които пък са ги разпределяли към други фирми на подставени лица, които са близки до партийни централи. На въпроса за кои партии става дума Октай се въздържа от конкретен отговор заради чувствителността на темата, но употреби думичките "едни сараи" и "обръчи от фирми".

Според него в момента развоят на сагата около КТБ се бавел точно за да се прикрият следите от пътя на парите след излизането им от КТБ и да не се разбере при кого са отишли.

Делян Пеевски е посредник, касиер и комуникатор. Той е заплаха за хората на яслата. Скандалът му с Цветан Василев тръгна заради разпределението на външните активи към кухите фирми, обясни още Октай.

Според него лавината срещу КТБ е била причинена от същите институции, които са направили възможно изграждането на пирамидата КТБ - прокуратурата, ДАНС, Комисията за финансов надзор (КФН) и БНБ.

Ако след изборите на 5 октомври има силно управление с ясно мнозинство, може да има политическо решение за КТБ. Трябва да бъдат сменени не само управителят на централната банка Иван Искров, но и цялото ръководство на БНБ и шефовете на службите за сигурност, действащи под ръководството на прокуратурата, добави той. 

Според Октай тези хора в един момент са изолирали Цветан Василев и са го употребили.

Използвали са слабостта му, че има контрол над нещата в държавата и че във всеки един момент може да се обади на премиера, обясни бившият сподвижник на  Ахмед Доган.

Сходна теза изрази и Петър Москов от "Реформаторския блок". Според него около 90 процента от кредитите, отпуснати от КТБ са отивали към свързани лица. Става дума за около 5 милиарда лева, обясни Москов. В студиото на Нова телевизия той извади справка, според която 59 кухи фирми без нито един служител са получили 2,320 милиарда лева, а други 59 дружества с между 1 и 10 служители са прибрали други 1,650 милиарда лева от КТБ.

Кредитирали са себе си. Това не е можело да се случи без прякото участие на БНБ, ДАНС и КФН, защото тази банка е била извън контрол и регулация, каза Москов. 

Според него обявяваните официално 1,59% лоши кредити в КТБ при средно 20% за ЕС са достатъчно показателни за липсата на контрол и за чувството за безнаказаност. Затова и вложителите, които са депозирали в банката са разсъждавали, че държавата е в далаверата и парите им са на сигурно място, обясни Москов.