Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Илон Мъск, южноафриканският създател на електромобилите "Тесла" и на ракетите "Спейс Екс", показа вчера в Лос Анджелис експериментален подземен тунел, елемент от система, с която иска да направи революция в градския транспорт съобщават британският "Гардиън" и френската инормационна телевизия Бе Еф Ем. 

Той демонстрира пред журналисти как в тръба с диаметър 3,65 метра и дължина 1,8 километра се движи със скорост 65 километра в час електромобил "Тесла" модел "Екс", оборудван със странични колела и стабилизатори .

 

 

"Боринг къмпани" (пробиващаща - а не скучната - компания), дружеството, което Мъск създаде да проекта си, трябва да изгради подземна мрежа от тунели, в която електромобилите един ден ще се носят с 250 километра в час. Целта е да се намалят задръстванията по надземната пътна мрежа и да се ускори придвижването.

Колите ще влизат в тунелите през специални шахти и асансьори. "Боринг къмпани" изучава заедно с градските власти на Лос Анджелис възможностите да свърже своята мрежа от тунели със станциите на метрото.

Кметството на Чикаго е избрало фирмата на Мъск да разработи проект за свръхбърз подземен влак на принципа на капсула във вакуумирана тръба, който ще свързва града с летището. Подобни заявки валят "от пет до 20 на седмица" според директора на "Боринг кампъни" Стив Дейвис, цитиран от Бе Еф Ем. 

Досега Мъск е вложил в проекта си $40 милиона. Идеята за него се родила в главата му, докато чакал в задръстване, отивайки на работа в Лос Анджелис. Разстоянието от дома до фабриката му отнемало обикновено час и половина. Той нарича уличното движение в мегаполиса "убиващо душата".

Компанията разработва свой тип електрическа машина за прокопаване на тунели, която е 15 пъти по-бърза от най-добрите сегашни машини и за разлика от тях не отделя вредни газове. Според Мъск сега прокопаването на 1 миля (1,6 километра) тунел за метро отнема от три до шест месеца, което е 14 пъти по-бавно от скоростта на охлюв.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.