Малайзия повдига обвинение срещу американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" и двама нейни бивши служители за корупция и пране на пари в инвестиционния фонд на страната - "1 Malaysia Development Bhd" (1MDB), предаде Би Би Си.

Поне шест държави разследвата действията на банката. 

Говорител на "Голдман Сакс" определи обвиненията като "погрешно насочени" и заяви, че банката "енергично ще се защитава от тях".

"Компанията продължава да си сътрудничи с всички институции, които разследват тези въпроси", добави представителят.

Обвиненията на Малайзия засягат и бивши служители на банката, идентифицирани като Тим Лайснър и Роджър Нг.

Лайснър е работил като председател на седалището на компанията в Югоизточна Азия и я напуска през 2016 г. Нг е бил изпълнителен директор в "Голдман Сакс" до май 2014 г.

Малайзия е подала иск и срещу бившия служител на 1MDB Жасмин Лу и финансиста Джо Лоу.

Главният прокурор на Малайзия Томи Томас направи официално изявление:

"Обвиненията се дължат на постъпленията от три облигации, издадени от поделения на 1MDB, които са били уредени и подписани от "Голдман Сакс".

След като миналия месец срещу Лайснър, Нг и Лоу бяха заведени дела в САЩ във връзка с 1MDB, Лайснър се призна за виновен в заговор за пране на пари и в нарушаване на законите срещу подкупите.

Според  прокурори Лайснър и Нг са действали заедно с Лоу, за да подкупят правителствени лица и да спечелят бизнеса на 1MDB за организацията.

Властите в САЩ заявиха, че милиарди долари са били присвоени, за да се купуват произведения на изкуството, имоти, частен самолет - и дори да се финансира филма на Мартин Скорсезе "Вълкът от Уолстрийт".

Скандалът провокира разследвания от различни места по света и коства победата на изборите в Малайзия на бившия премиер Нажиб Разак, по-рано през тази година. Той беше обвинен, че е присвоил 700 милиона долара от фонда.