Украинският президент Петро Порошенко обвини Русия в агресия срещу страната му, предаде Ройтерс.

"Пряка и неприкрита агресия срещу Украйна започна от нашата съседна страна. Това промени корените на ситуацията в района на сраженията. С това нашите сражаващи се подразделения са изправени пред нови и по-големи заплахи", каза той пред журналисти в Киев.

Обвинението си Порошенко отправи на фона на нови успехи на проруските сепаритисти в източната част на Украйна. Днес властите наредиха на военните подразделения, сражаващи се от вчера за летището в Луганск, да се изтеглят. Сражения там се водят от вчера. За изминалото денонощие на летището са убити 7 украински военнослужещи, а 25 са ранени. Решението за оттегляне е взето, за да не бъдат давани повече жертви.

В края на миналата седмица сепаратистите превзеха пристанището Новоазовск. Това породи подозрения, че Москва иска да анексира още една част от Украйна, за да си осигури сухопътна връзка с Крим, който обяви за присъединен през март. В момента връзката с полуострова е само по море и по въздух.

Порошенко заяви също така, че във връзка с последните събитие ще направи рокади във висшето ръководство на украинската армия.

"В момента на територията на страната действат най-малко 4 тактически батальона на руската армия. Те имат бронирана техника и тежка артилерия", заяви Андрей Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО).

Същевременно днес в Минск ще се събере контастната група за Украйна. Тя е съставена от емисари на Москва, Киев и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Днес за първи път в срещата ще участва и представител на самообявилата се и все още непризната от никого Донецка народна република (ДНР).

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди Русия да не се опитва да създава сухопътен коридор към Крим. В интервю за в. "Меркише алгемайне" той заяви, че това противоречи на всички международни норми, както и анексирането на Крим.