Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ще има положителен ефект, ако се направи видеонаблюдение на изборите във всички секции само за преброяването. Това заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов в Народното събрание.

Миналата седмица комисията, а вчера и парламентарната група на ГЕРБ подкрепиха идеята за предаване на живо на изборния ден от всяка секция. Депутатите от "Воля", направили предложението, започнаха да отстъпват от него още снощи. Днес и президентът Румен Радев предложи на организирана от него дискусия за промените в Изборния кодекс да се наблюдава само преброяването.

.

"В тази идея има логика, в следния смисъл - досегашната практика, възприета от Венецианската комисия, е да не се провежда видеонаблюдение, за да се гарантира тайната и спокойствието на изразяване на вота", обясни Кирилов.

Той добави, че представители на ГЕРБ при президента не е имало, не защото бойкотират неговия дебат, а защото всички са ангажирани.

"Мястото на този дебат е в Народното събрание", отбеляза Кирилов.

Но призна, че никой не е поканил Радев на комисия или в парламента, нито официално, нито по телефона, както била практиката при комуникация с президенството.

"Аз бих предпочел да не се прави този експеримент. Като правим експерименти в изборите, нека да са обосновани, да са плод и резултат на едно дълго обмисляне", добави Кирилов за видеонаблюдението.

Според него то няма да струва много, тъй като камери има вече инсталирани в много класни стаи, които са голяма част от секциите. Пък и резолюцията на тези камери е ниска и няма да може да се идентифицират хора или още по-малко бюлетини.

"Ако повече от една парламентарна група подкрепи това, и ние ще помислим да подкрепим", каза още Кирилов, след като неговата група подкрепи идеята в комисия и в зала.

Според него обаче на следващите избори този метод вероятно ще бъде критикуван и ще отпадне.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.