Живата икона на пънка Иги Поп ще бъде изпълнителен процудент на нова документална телевизионна поредица, която ще разкаже... историята на пънка. Новината съобщиха от телевизионния канал EPIX, чийто е проектът Punk, цитирани от списанието Rolling Stone. Вторият човек, на когото е поверена важна роля в продукцията, е дизайнерът Джон Вартатус.

Самият музикант ще се появи и на екрана - в интервю. Освен него, от кухнята на музикалния жанр тайни ще разказва цяло съзвездие от легендарни музиканти - Джон Линдън от Sex Pistols, бившият барабанист на Nirvana, сега фронтмен на Foo Fighters Дейв Грол, Дебора Хари от Blondie, Уейн Крамър от MC5, Марки Рамоне, Джело Биафра от Dead Kennedys, Майкъл Балзари - Флий от Red Hot Chilly Peppers, Дъж Макагън от Guns'n'Roses...

Ще участва и режисьорката Пенелопа Сфирис, автор на документалния филм "Упадъкът на Западната цивилизация", посветен на пънк-рок сцената в Лос Анджелис.

Документалната поредица ще е от 4 части, а премиерата се очаква през март догодина. От EPIX обещават бях свят да видят редки и непознати досега снимки и видеоматериали. Саундтракът ще е "разбиващ", но и образователен - освен пънк хитове ще се чуят и неизвестни парчета от жанра. Но пък изпълнени от велики пънкари. 

"Punk изследва музиката, модата, изкуството и DIY (бел. ред. - направи си сам) отношението на една субкултура на самопровъзгласили се аутсайдери и неудачници", съобщават от EPIX.

А преди март да позагреем. С качествен пънк.

Ако не се сещате кои бяха Dead Kennedys - ето малка подсказка:

Малко от Sex Pistols също не е излишно за пънк настроение: