Британският парламент ще гласува преди 21 януари дали да одобри споразумението за излизане от Евросъюза, договорено от премиерката Тереза Мей с Брюксел, съобщи днес неин говорител, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Първоначално вотът трябваше да се състои днес, но вчера Мей обяви, че ще го отложи, за да потърси допълнителни уверения от ЕС, които да гарантират, че споразумението ще може да мине през парламента. След неколкодневните дебати бе станало ясно, че шанс за това сега няма.

Мей се надява възникналата проблемна ситуация да се разреши възможно най-бързо и възнамерява да получи необходимите й уверения от европейските лидери преди 21 януари, за да може отново да внесе споразумението за гласуване в парламента, каза говорителят Джеймс Слек пред репортери в Лондон. 21 януари бе датата, сочена като краен срок правителството да уведоми парламента за своя план за "Брекзит", отбелязва Асошиейтед прес. 

Говорителят съобщи, че днес премиерката е имала "продуктивна среща" с холандския премиер Марк Рюте в Хага - първата спирка от спешното й турне из европейските столици. Двамата са се договорили да работят за намиране на изход от възникналата сложна ситуация. 

Уверенията, които Мей иска да получи, са най-вече за предвидения в споразумението предпазен механизъм, който да гарантира, че свободният граничен режим между Република Ирландия и британската Северна Ирландия ще бъде запазен. Този пункт от споразумението с Брюксел обаче срещна най-яростна съпротива в британския парламент, включително от депутати консерватори, които се опасяват, че с тази допълнителна клауза Обединеното кралство ще се окаже в "постоянен капан", обвързващ Великобритания тясно с ЕС за дълго време. Тази клауза, впрочем, не е включена в текста на самото споразумение, а в юридически необвързващо допълнение към него.

"Много е важно уверенията (които Мей иска) да бъдат юридически обвързващи", каза днес в Брюксел Мартин Каланън - вторият човек в британското министерство, за "Брекзит".

Той добави, че това може да стане, без да се "отваря" самото споразумение, постигнато през миналия месец.

По-късно днес се очаква среща на Мей и с германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин. Мей ще се опита да получи обещание за нови преговори по споразумението за "Брекзит". Високопоставен германски служител обаче предварително заяви, че това няма да стане.

Запитан какво Мей може да очаква от разговора си с Меркел днес, германският заместник външен министър Михаел Рот отговори:

"Надявам се те взаимно да си пожелаят весела Коледа, сила и всичко най-хубаво през Новата година. Добре е те да си поговорят една с друга, но със сигурност няма да има каквито и да са обещания да се върнем отново към затворените вече проблеми и да предоговаряме."