Будапеща ще блокира и занапред дейността на Комисията Украйна-НАТО, използвайки това за инструмент в борбата за правата на унгарската общност в съседната страна. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след заседанията от първия ден на министерската среща на НАТО в Брюксел, предаде ТАСС.

По думите му Унгария ще блокира работата на комисията, "докато Украйна не спре системно да нарушава човешките права на унгарската общност".

Украйна поиска свикване на комисията Украйна-НАТО, която служи за консултации на високо ниво между алианса и партньорската страна, след като Русия обстрелва и задържа три украински военни кораба близо до Керченския проток и арестува екипажите им на 25 ноември. Унгарският лидер Виктор Орбан, който гради в страната си “нелиберална демокрация”, е известен с близките си връзки с руския президент Владимир Путин.

"Подложени сме на силен натиск, за да отстъпим от тази позиция. Ако се предадем, няма да имаме никакви други ресурси, за да участваме в живота на унгарската общност", цитира думи на Сиярто украинската агенция УНИАН.

Министърът изтъкна, че защитата на малцинствените права е неотделима от проблемите на сигурността и стабилността. Унгария може да не използва "правото си на вето, ако украниците направят необходимите стъпки за възстановяване на правата на унгарската общност, живееща на тяхна територия, както предвиждат двустранните споразумения и международното право. Топката е в полето на Украйна", добави Сиярто.

ТАСС припомня изострянето в унгарско-украинските отношения, след като президентът на Украйна Петро Порошенко подписа миналия септември закон, според който от 2020 г. в образователните учреждения на страната ще се преподава само на държавния език. Унгарската общност бе възмутена от решението на конституционния съд в Украйна, признал за противоконституционен закона, предоставящ на унгарския статут на регионален език.

Напрежението нарасна отново заради видеозапис, показващ как унгарското консулство в Берегово издава унгарски паспорти на хора от Закарпатието. След това Киев реши да експулсира консула на тази страна от Берегово, където живеят много унгарци, а в отговор Будапеща обяви украински дипломат за персона нон грата.

На този фон Будапеща заплаши да блокира евроатлантическата интеграция на Украйна и сближаването на страната с ЕС. Унгария официално лансира например преразглеждане на всички програми на НАТО в подкрепа на Украйна и блокира работата на Комисията Украйна-НАТО на равнище външни министри, пояснява ТАСС, цитирана от БТА.