Онези, които не искаха руска зависимост, сега получават не само руска, но и турска. Това заяви пред БНТ Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г. Коментарът му бе по повод бъдещето на газовите доставки за България и по-специално за т.нар. хъб "Балкан".

"Откъде ще получим газ, за да направим реален хъб, да бъдем търговски разпределител, да доминираме, да диктуваме правилата. Нека да знаем, че Русия няма да даде газ, който ние да продаваме. Това в по-голяма степен се отнася за Турция. Онези, които не искаха руска зависимост, сега получават не само руска, но и турска зависимост", каза Първанов.

Той обаче е уверен, че "Турски поток" ще мине през България, защото Русия има стратегически интерест от това. На България обаче била необходима нова стратегия. Първанов смята, че страната ни е свела енергийните си претенции до минимум.

"Ние реагираме вече много емоционално, да не кажа възторжено на информации, които се появяват във в. "Комерсант" или съобщения на ТАСС. Значи липсва политическият диалог. Едно време ние знаехме какво ще се случи и подписвахме договори, сега обаче чакаме съобщенията на информационните агенции", коментира Първанов.

Според него вече се радваме на обеми, които са скромни, а т.нар. "Голям шлем" доста се е смалил.

"Същите тези партии и политици се съпротивляваха на онези обеми, които бяха договорени по т.нар. голям шлем - ставаше дума за 63 млрд. куб. метра, сега обемът е 15, не повече от 16 млрд. куб. метра. Очевидно е, че сме редуцирали своите претенции, но все пак е по-добре така да стане, отколкото нищо", обобщи Първанов.