Втората тръба на "Турски поток" ще мине през България.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Народното събрание. Така на практика българското правителство потвърди информацията, изтекла миналата седмица в руски официозни медии. 

"Газпром" пусна официално съобщение, че проява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгарстрансгаз“ ще обяви в началото на декември, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България", заяви Петкова, цитирана от агенция "Фокус".

"Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени ,за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост", каза още тя.

По думите й след като е решено, че втората тръба ще мине през България, "оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от "Южен поток"".

От условията, които обяви "Булгарстрансгаз" в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години, посочи още Петкова.

"Вървим към "Български поток"", похвали се вечерта и премиерът Бойко Борисов пред журналисти на столичното летище.

В края на миналата седмица "Комерсант" излезе с новината, че "Газпром" е определил окончателно трасето на втората тръба на газопровода "Турски поток" и то ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Другият вариант за продължаване на маршрута беше през Гърция.

"Булгартрансгаз" се кани през декември да организира търг за бъдещи мощности на газопровода на входа към българската система от Турция и на изхода - към Сърбия. Мощността на входа, която се предполага, че ще бъде резервирана от 1 януари 2020 година за 20 години, ще бъде 15,8 милиарда кубични метра, което напълно отговаря на мощността на едната тръба на "Турски поток", а на входа - 4 милиарда кубични метра при това от 1 януари 20121 година тя трябва да се увеличи до 11 милиарда кубични метра, посочва руското издание.

За използването на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от вече изградената инфраструктура в реверсивен режим. Край компресорната станция "Провадия", в североизточната част на страната, ще бъде построена станция "Нова Провадия" и от нея ще бъде прокаран нов газопровод с дължина 474 км и налягане от 7,5 МПа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" до границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Заечар. Този маршрут почти напълно повтаря маршрута на българската част на неосъществения "Южен поток". 

Стойността на разширението на системата ще бъде 1,63 милиарда долара.

Операторите от Унгария, Словакия и Австрия в края на октомври вече организираха търгове за резервиране на нови мощности от октомври 2022-а за седем години, допълва "Комерсант".