Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Възможно е при предсрочно избори да има различен от настоящия парламент, тъй като "Воля" едва ли ще попадне в него, а "Обединени патриоти" имат осезаем спад в електоралната си подкрепа. Това е прогнозата на "Маркет линкс", която бе представена пред бТВ. Според агенцията в следващия парламент ще влезе "Демократична България".

3/4 от българите не са доволни от състоянието на държавата в момента. Според социолога Добромир Живков подобни резултати е имало през 2013 г. по времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, които бяха едни от най-масовите и най-продължителните за целия преход.

"Прогнозите са, че българските граждани в момента са в ситуация да очакват предсрочни избори, защото недоволството и неудовлетвореността от това как се развива държавата вече е много високо", коментира Живков.

През месец май недоволството е било 55%, а през ноември се покачва до 74%. Близо 80% са на мнение, че има основание за протести.

"Голяма част от хората подкрепят протестите, макар и да не участват активно в тях", каза Живков.

Според него цените на горивата не са основен мотив, който кара хората да излизат на улицата.

"Цените на горивата могат да отключат протестна вълна. Въпросът е, че хората като цяло са неудовлетворени от жизнения си стандарт. Според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване", коментира Живков.

Пада и доверието във всички институции, а през последните два месеца и двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП, губят електорална подкрепа.

"От БСП към момента не успяват да извлекат осезаеми дивиденти от кризата, в която се намира българското общество. Дори виждаме, че през този месец има известна мобилизация на електората на ГЕРБ. Миналия месец имаме почти изравнени резултати  по отношение на база гласуващи, докато сега виждаме, че ГЕРБ отново би била първа политическа сила при евентуален вот", коментира Живков.

 

Коментари

Защо ли резидента се приема по-положително от правителството?

Според мен това, че неговата графика излиза по-високо от тази на правителството, се дължи единствено на политически причини, но не и на логическа преценка.

относно "резидента"

Традиция е електоратът да дава високо одобрение на президентите /и аз не проумявам защо/. Гоце, който беше приет навън само от ...........стан, имаше доколкто си спомням до 70% одобрение.
Рат Трак's picture
Рат Трак
Rattrack

Зависи кой ще брои бюлетините

Маркет Линкс трябваше да представят две графики - едната, която вече виждаме и втората, при положение че Цвъки брои бюлетините...както при последните парламентарни избори..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.