Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да отмени планираната среща с руския президент Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20 в Аржентина заради случилото се в Керченския проток, предадоха световните агенции.
В интервю за в. "Вашингтон пост" Тръмп заяви, че очаква "пълен доклад" от своя екип по национална сигурност във връзка с инцидента.
В неделя Русия откри огън срещу украински военни кораби, след което задържа плавателните съдове и екипажите им близо до Крим - анексиран от Москва през 2014 г. 
Тръмп каза, че докладът ще има решаващо значение за това дали ще се срещне с Путин.

"Не харесвам тази агресия. Изобщо не искам тази агресия", заяви той.

Американският президент би следвало да се срещне с руския си колега в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, която ще се състои в петък и събота.

Съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън заяви пред журналисти, че на срещата с Путин ще бъдат обсъдени темите за сигурността, контрола над въоръжаването, Близкия изток и Украйна.

Съединените щати биха искали европейските страни да окажат по-голяма подкрепа на Украйна в нейната борба с Русия за Крим, в това число като наложат по-строги санкции и преосмислят подкрепата си за газопровода "Северен поток 2". Това заяви във вторник говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт на редовен брифинг за журналисти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Много правителства наложиха санкции на Русия заради действията й в Крим, в Украйна. Не всички от тези санкции... бяха напълно приложени", каза Науърт. По думите й САЩ са заели решителна позиция в подкрепа на Украйна и биха искали и другите страни да направят повече. 

Говорителката на Държавния департамент на САЩ призова страните, през които преминава газопроводът "Северен поток 2", да се откажат от реализацията на този проект.

Науърт каза още, че държавният секретар на САЩ ще отпътува в близките дни за участие в срещата на външните министри на страните от НАТО в Брюксел на 4 и 5 декември. По думите й инцидентът в Керченския проток ще бъде важна тема за обсъждане на срещата. Говорителката на Държавния департамент отново заяви, че американските власти осъждат действията на Русия в Керченския проток и изразяват своята подкрепа за президента на Украйна Петро Порошенко, съобщава БТА.

Кремъл продължава подготовката за срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп на форума на Г-20 в Аржентина, предаде ТАСС.

„Подготовката продължава, срещата е съгласувана. Нямаме друга информация от американските колеги“, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Така той коментира думите на Тръмп, че е възможно срещата с руския му колега в Буенос Айрес да бъде отменена, съобщава "Фокус".

„Обърнахме внимание на изявлението на Тръмп по повод инцидента с украинските кораби в Керченския пролив, а също така обърнахме внимание и на вчерашното изказване на моята колежка от Белия дом, която каза, че Тръмп планира да проведе редица срещи, включително и с Путин в Аржентина“, отбеляза представителят на Кремъл.

Песков акцентира върху думите на Тръмп за агресия по време на инцидента в Керченския пролив.

„Какво нарича той агресия? Ако той смята за агресия действията на украинските военни кораби – това е едно, тук можем да поспорим, имаше или нямаше агресия. Ако той нарича агресия действията на руските граничари за пресичане на опитите за нарушаване на държавната граница на Русия, това е друго. Ние не сме съгласни с това“, подчерта прессекретарят на руския лидер.

Гласът на Путин не каза в кой от двата дни, през които руският лидер ще бъде в Аржентина, ще се проведе срещата с Тръмп.