Какво следва, ако британският парламент отхвърли проектоспоразумението с ЕС, обяснява британският вестник "Дейли Експрес".

Говорител на премиера каза пред изданието, че правителството ще има 21 дни да представи нов план, ако парламентът отхвърли проекта за споразумение с ЕС. Едва тогава Камарата на общините и Камарата на лордовете ще имат право да обсъждат новото предложение с така нареченото предложение в неутрални условия, пише "Фокус". От кабинета на премиера заявиха:

"Законът за оттегляне от ЕС определя процеса и ако парламентът гласува за отхвърляне на споразумението, правителството ще се върне в парламента в рамките на 21 дни с нов план. После кабинетът ще представи искане в рамките на 7 дни и ще има дебат и в двете камари".

Правилата, изложени в Закона за Брекзит, следват правилата на Закона за конституционната реформа и управление от 2010 г., които предоставят на парламента възможност да обсъжда международните договори, преди да бъдат ратифицирани от правителството.

Според Института за управление отрицателното гласуване би могло само да изпрати правителството обратно на масата за преговори при два сценария. Ако парламентарното гласуване в Обединеното кралство стане достатъчно рано, тогава може да има време за по-нататъшни преговори до крайната дата, предвидена от член 50, в този случай 29 Март 2019 г. Въпреки това настоящият график изглежда не позволява достатъчно време за този процес. Във всеки случай, по-нататъшни преговори биха били възможни само, ко другите европейски държави биха били готови да продължат. Късен отрицателен вот може да бъде последван и от по-нататъшни преговори, но само ако се разшири двугодишният прозорец, продиктуван от член 50. Това може да стане само с единодушното съгласие на другите държави-членки. Не е в правомощията на депутатите да удължат едностранно преговорния период.

Все още не е ясно дали парламентът ще може да гласува за или против сценария без сделка, въпреки изявлението на Амбър Руд, че депутатите ще "спрат" Брекзит без споразумение. Министърът по въпросите на труда и пенсиите заяви:

"Ако се стигне до такова гласуване, зная, че всички мои колеги много внимателно ще решат дали в крайна сметка смятат, че постигането на резултата от референдума и тази сделка, ще бъде правилния изход за страната. „Ако гласуването не успее, може да се случи всичко. „Брекзитърите могат да загубят своя Брекзит.

Тя добави: "Според мен парламентът, Камарата на общините няма да допусне Брекзит без споразумение“.