Тереза Мей бърза да отиде в Брюксел, за да финализира Брекзит в навечерието на срещата на върха на ЕС, пише "Гардиън", в статия, цитирана от БТА. В събота британският премиер Тереза Мей ще направи спешно посещение в Брюксел, за да приключи преговорите по процеса на Брекзит, след заплахата на германския канцлер Ангела Меркел, че лидерска среща на ЕС в неделя може да няма, добавя вестникът. 

Германският канцлер дала да се разбере чрез дипломатите си в Брюксел, че не иска да преговаря с Мей на срещата на върха в неделя, тоест дотогава всякакви преговори по въпроса трябва да са приключили, и е поискала за форума да има постигнато окончателно споразумение за Брекзит.

"Гардиън" отбелязва, че този развой заплашва да наруши плановете на "Даунинг стрийт" за споразумение между лидерите, което да бъде постигнато още този месец, и това да позволи в началото на декември то да бъде внесено за гласуване в британския парламент.

Двайсет и четири часа за спасяване на срещата на върха на ЕС, докато преговарящите бързат да излязат от безизходицата, пише "Индипендънт". Брюксел е предупредил, че преговарящите за условията на Брекзит разполагат със само 24 часа да уредят висящите въпроси, ако в неделя ще има среща на върха.

Вестникът цитира изказване от вчера на европейски представител, според когото времето за постигане на окончателен текст на споразумението за Брекзит навреме за срещата на върха изтича, защото появилите се в последния момент възражения във връзка с въпроси като правата за риболов и Гибралтар заплашват да торпилират плана.

Що се отнася до ултиматума на Меркел, изданието посочва, че той се интерпретира като опит да се избегнат среднощни заседания на четири очи за преговори между лидерите на срещата на върха в неделя.

Изданието допълва, че желанието на Еврокомисията е форумът в неделя да бъде за официалното приемане на споразумението, но поставяните условия изглежда излагат на риск цялата среща.

"Ню Йорк таймс" коментира, че Тереза Мей, която вчера е пристигнала в Брюксел с надеждата да подобри шансовете да спечели парламентарно одобрение за плана си за излизане от ЕС, отново е разбрала, че и другите държави в съюза имат своя вътрешна политика.

Изданието цитира дипломати, че има страни в съюза, поставящи собствени искания за окончателното споразумение и тези искания са с вътрешна насоченост към избирателите в тези страни.
Франция например особено категорично поискала гаранции, че ще бъде в състояние да се конкурира икономически с Великобритания, след като Лондон напусне съюза, но остане в митнически съюз с ЕС под някаква форма. Французите настоявали и за риболовни квоти - въпрос, който е от значение за Дания, Холандия, Испания и Швеция.

ЕС приветства "добрия напредък" по финализирането на договора за Брекзит, пише "Файненшъл таймс". Великобритания и ЕС са постигнали добър напредък в разговорите вчера за постигане на окончателно споразумение по условията за Брекзит, което поражда надежди за гладка среща на върха за утвърждаване на споразумението в неделя.

Вестникът цитира изявлението на ЕС след вчерашната среща между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей: "На срещата между председателя Юнкер и премиера Тереза Мей беше постигнат много добър напредък. Работата продължава".

Внимателно подбраният език означава, че разговорите са достигнали точка, от която ЕС може да започне консултации с държавите членки по съдържанието на политическата декларация за бъдещите отношения между съюза и Великобритания, но все още не е готов официално да препоръча окончателния текст, отбелязва "Файненшъл таймс". Вестникът добавя, че днес има среща на ръководството на ЕК, на която ще бъде направена цялостна оценка на постигнатия напредък.

Джереми Хънт е казал на Тереза Мей, че нейното споразумение за Брекзит е "турски капан", пише "Дейли телеграф", като цитира изтекли в публичното пространство бележки от заседание на британското правителство. Министърът имал предвид, че премиерът поема риск Великобритания да има съдба, подобна на Турция, която води преговори с ЕС вече 31 години. Британският министър на външните работи предупредил Тереза Мей, че нейният проект за Брекзит може да вкара Обединеното кралство в "турския капан" и че ще бъде отхвърлен в парламента, ако не бъде променен.