Преговарящите екипи на Европейската комисия и Великобритания постигнаха споразумение по проекта на политическа декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит, съобщи официален представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Тази сутрин председателят на ЕК е изпратил писмо на шефа на Европейския съвет Доналд Туск, в което е приложил документа, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. Това станало в 10,45 часа брюкселско време (11,45 часа българско).

Споразумението е постигнато на ниво преговарящи и по принцип на ниво лидери. Остава този процес да бъде подкрепен от лидерите на страните от ЕС, допълни Схинас.

То е било обсъдено вчера на срещета между Юнкер и британската премиеркаТереза Мей в Брюксел, каза Туск, цитиран от Ройтерс.

Проектът ще бъде анализиран днес на среща на 27-те постоянни представители на страните членки в Брюксел.

Остават краткосрочните безвизови пътувания

Най-голям интерес безспорно предизвикват точките 51, 52 и 53. Те гласят буквално следното:

► 51. Уреждането на въпроса за мобилността ще бъде въз основа на недискриминирането между страните членкина ЕС и пълната реципрочност.

► 52. В този контекст страните се стремят да гарантират чрез собствените си закони безвизово пътуване за краткосрочни посещения. (Обикновено този срок в Есе 90 дни в рамките на 6 месеца – б.р.)

► 53. Страните се съгласяват да обсъдят условия за влизане и престой за цели като научни изследвания, следване, обучение и млаежки обмен.

Какво още съдържа проектът

• Страните предвиждат възможно най-тесни стоково-търговски отношения, с тенденция за улесняванена легитимната търговия, се казва в документа според Ройтерс.

• И ЕС, и Великобритания трябва да се стремят към либерализиране на търговията, далеч надхвърлящо ангажиментите на двете страни към Световната търговска организация (СТО).

• Страните потвърждават решимостта си да заменят временното решение за ситуацията в Северна Ирландияс последващо споразумение, което установява алтернативни урегулирания с цел гарантиране на липсата на твърда граница на остров Ирландия за постоянно. („Политико“ коментира, че това вероятно е жест към Тереза Мей, който да й помогне да „пробута“ сделката на депутатите консерватори много от които са против т. нар. Backstop.)

• Преходният период, който и двете страни се надяват да започне с излизането на Великобритания от ЕС на 29 март 2019 г., може да бъде удължен до 1 или 2 години.

Въпреки оставащите разногласия по въпроса за Гибралтар надеждите са проектодекларацията да бъде финализирана навреме, за да могат лидерите на страните от ЕС на извънредната среща в неделя да я одобрят заедно с окончателния проект на цялостното споразумение за условията на Брекзит.

Въпросът за Гибралтар не е приключан, потвърди Маргаритис Схинас. Той обаче не даде подробности, а каза, ч сега нещата се решават от страните членки. Вчера Юнкер е разговарял с испанския премиер Педро Санчес. След това е посъветвал Мей също да разговаряс колегата си от Мадрид.

В събота Мей отново ще бъде в Брюксел, където бе и вчера. Според източници, цитирани от „Политико“, първоначално обявеното пиене на следобеден чай всъщност е било пиене на кафе и вода. И разговорите са били доста напрегнати.

Европейският съюз е направил почти всичко по силите си за постигането на задоволително споразумение за Брекзит, а Великобритания е мястото, където по-нататъшни дискусии по въпроса са най-необходими, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

На конгреса на германската асоциация на работодателите Меркел заяви, че ще направи всичко възможно, за да има споразумение за Брекзит, защото едно хаотично напускане на Великобритания би помрачило бъдещите отношения между ЕС и бившата страна членка. 

"Ще направя всичко възможно, за да бъде постигнато споразумение. Нерегулиран Брекзит е възможно най-лошият вариант, не само за икономиката, но и за психологическия климат на бъдещите ни отношения", каза тя. 
"Вече щяхме да имаме споразумение, ако не беше ирландската граница", добави тя. "

Постигнахме известен напредък, но по този въпрос ще са необходими още много дискусии, особено във Великобритания. Като страни членки можем да направим само две неща: да се отнасяме към Великобритания в приятелски дух на партньорство и да бъдем единни като оставащите 27", подчерта Меркел. 

Мей

Коментирайки декларацията по бъдещите отношения с ЕС, Мей каза на репортерите пред офиса й на “Даунинг стрийт” 10 в  Лондон: “Британският народ иска това да бъде уредено, те искат добра сделка, която проправя пътя ни към по-светло бъдеще… Тази сделка е в нашия обсег и аз съм решена да я постигна”.

По-късно тя представи проекта за нея в реч пред депутатите в Камарата на общините:

“Черновата на съгласувания текст е добра сделка, тя зачита вота на британския народ, като връща контрола върху нашите граници, закони и пари. Тя слага край на свободното движение веднъж завинаги, вместо тях ще установим нова, основана на уменията, имиграционна система. Тя прекратява юрисдикцията на Европейския съд в Обединеното кралство. Тя също означава край на изпращаните на огромни суми пари в ЕС”.

Мей се бори за политическото си оцеляване, защото трябва да убеди всички депутати от собствената си партия да одобрят сделката за “Брекзит”. Срещу нея са лейбъристката опозиция, радикалните брекзитъри сред торите и северноирландските юнионисти, които й осигуряват мнозинство. Критики към договореното от нея има обаче и в лагера на привържениците на оставането в ЕС.

Изявлението й дойде, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС са “договорени по принцип”.

Корбин

Ясно е, че нищо не е договорено”, каза пред депутатите лидерът на лейбъристите Джереми Корбин. “Този празен документ, би могъл да бъде написан преди две години."

Той нарече декларацията “Брекзит”-ът с превръзка на очите на правителство, което прекара повече време спорейки със себе си, вместо да преговаря за Британия”.

“Тази недопечена сделка е продукт на провалени преговори”, каза той. “Това е неясно меню от възможности, не план за бъдещето и не може да обедини страната ни. Още 19 страници, но нищо не се променя. Единственото сигурно в тези страници е,  че преходният период ще трябва да бъде продължен, или че свършим с резервно решение и никакво излизане (от ЕС)."

По думите му сделката “представлява най-лошото от всички светове, никаква дума за правилата, които продължават да се прилагат, и никаква сигурност за бъдещето”.