Европейската комисия днес отново отхвърли проектобюджета за 2019 година на управляващата популистка коалиция в Италия, което може да доведе до глоби за страната, замразяване на европейски средства и европейски мониторинг върху пускането на нови италиански държавни облигации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сблъсъкът между Рим и Брюксел вероятно ще ескалира през следващите седмици, тъй като Рим не отстъпва от бюджетния си план, в които са заложени високи разходи въпреки предупрежденията на ЕС, че нарушава европейските разпоредби.

Днес Европейската комисия направи първата стъпка от процедурата, като публикува доклад, който се изисква, когато страна има съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) над 60 процента и не го намаляват с нужното темпо.

Дългът на Италия е 131 процента от БВП, а ЕК прогнозира, че съотношението ще остане на практика без изменение през следващите две години. Рим е на мнение, че дългът ще намалее благодарение на приходите от приватизацията и защото италианската икономика ще расте по-бързо благодарение на повечето разходи.

Следващи стъпки

До 5 декември заместник-финансовите министри и централни банкери от Икономически и финансов комитет на ЕС ще дадат мнението си по доклада на Комисията и се очаква да го подкрепят. Финансовите министри от еврозоната, демонстрирайки единство по бюджетните правила, подкрепиха Еврокомисията по-рано този месец.

След 5 декември: След като Икономическият и финансов комитет подкрепи доклада, еврокомисията може да препоръча официално да бъде открита дисциплинарната процедура, изпращайки на Рим мнението си, че италианският дефицит е прекомерен и да поиска от финансовите министри на ЕС да подкрепят това мнение.

13-14 декември: Европейските лидери се събират за редовната си среща в края на годината в Брюксел, на която ще обсъдят множество икономически въпроси, включително по-тясна интеграция в еврозоната. Неофициално те могат да окажат натиск върху италианския премиер Джузепе Конте за бюджета, но това няма да е част от официалната процедура.

21 януари: Министрите на финансите от еврозоната ще се съберат на първото си редовно заседание за годината и могат да вземат решение официално да обявят дефицита на Италия за прекомерен.

Те вероятно ще приемат препоръки на Еврокомисията за това какво трябва да направи Италия, за да отговаря на европейските бюджетни изисквания и да постави срок от 3 до 6 месеца, в който Рим да реагира. Ако Италия не вземе мерки, това може да доведе до санкции, каквито досега не са били въвеждани за страна от еврозоната.

23-26 май: Избори за Европейски парламент. Според европейски представители, ако решението за санкциите не бъде взето преди изборите, то може да бъде отлагано неопределено дълго.

Възможни санкции 

Като предпазна мярка Брюксел може да поиска от Италия да задели безлихвен депозит в размер 0,2 процента от БВП. Това решение може да бъде взето до 20 дни от официалното начало на дисциплинарната процедура през януари.

След като бъде открита процедурата, ЕК може да постави срок още до март Италия да намали дълга си.

Ако не бъде спазен този срок, може да се прибегне до по-строги санкции, включително до реална глоба от до 0,2 процента от БВП, спиране на милиарди евро европейски фондове и по-строг бюджетен мониторинг от Европейската комисия и Европейската централна банка, включително мисии в Италия, подобни на мисиите в страните, които получиха спасителна финансова помощ като Гърция. 

Ако продължи да не сътрудничи, Рим ще се блъска с още по-тежки наказания, включително глоба от 0,5 процента от БВП, орязване на многомилиардни заеми от Европейската инвестиционна банка, в която най-големият бенефициент от ЕС за миналата година е била Италия, както и предпазен мониторинг върху плановете на Италия за пускане на нови държавни облигации.