Унгария е дала убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, предаде Ройтерс, цитирайки близкия до правителството в Будапеща вестник "Модьор идок" (Magyar Idok). А малко по-късно самият Груевски се похвали в социалните мрежи.

Груевски обяви на своята страница във Фейсбук, че Унгария му е предоставила политическо убежище, съобщи Фокус. Това, по неговите думи, се е случило, защото е жертва на политическо преследване в Македония и също така, защото е получил информация, че в затвора ще бъде ликвидиран.

В изявлението си Груевски посочва още, че съдът и прокуратурата са се превърнали в инструмент за политически натиск и разправа над инакомислещите.

"Аз реших да се противопоставя на всичко това и с моите действия да изпратя този въпрос на по-високо ниво. Някой може да ме иска, или да не ме иска, да се съгласява, или да не се съгласява с мен, да смята, че водя добри или лоши политики, но не може да отрече, или да си затвори очите пред онова, което се случва в Македония в този период и което ще опиша", пише бившият македонският премиер.

Той казва още, че е решил да не изпълнява желанието на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) да седи в затвора, докато те "разпродават държавата". Груевски пише и, че продължава борбата за македонската кауза.

"Аз не избягах от правосъдието, а, използвайки други методи, регулирани от международното право, продължавам да търся справедливост за мен и всички други жертви на политическо преследване в Македония", обяснява още Груевски.

Груевски, който подаде оставка след 10 години на власт през 2016 година, избяга от страната си шест месеца, след като беше осъден на две години затвор по обвинения, свързани с корупция. Македонските власти издадоха заповед за ареста му, тъй като той не се яви да изтърпи наказанието си, след като неуспешно го обжалва.

Унгарската служба по имиграция и убежище е решила, че Груевски отговаря на законовите изисквания да получи убежище в страната, съобщи "Модьор Идок".

Ройтерс посочва, че компетентните унгарски власти не са отговорили веднага на молбата на агенцията за потвърждение.

Тя припомня, че унгарският министър-председател Виктор Орбан е подкрепил националиста Груевски в кампанията му за изборите през 2017 година.

Кабинетът на Орбан беше казал, че молбата на Груевски за убежище е чисто правен въпрос, който трябва да бъде решен от компетентните власти.