Представители на американското разузнаване са заключили, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на журналиста Джамал Кашоги, заяви неназован американски официален представител, цитиран от Асошиейтед прес.
Източникът е запознат с оценката на разузнавателните служби.
За такова заключение пръв съобщи вестник "Вашингтон пост".
По-рано през седмицата правителството на Тръмп наложи санкции на физически лица за предполагаемата им роля в убийството, но заключението на представителите на разузнаването подпомага усилията в Конгреса на САЩ за по-суров американски отговор, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментаторът на вестник "Вашингтон пост", който беше критичен към саудитското кралско семейство, беше убит миналия месец в саудитското консулство в Истанбул.
Според турските и саудитските власти той е бил убит от отряд от кралството, който се намирал вътре в консулството, и това станало, след като той отишъл там, за да получи брачни документи. 
"Вашингтон пост" съобщи, като се позова на анонимни източници, и че американските разузнавателни служби са проверили телефонно обаждане между брата на принца Халид бин Салман и Кашоги. Според вестника братът на принца, който е действащият посланик на Саудитска Арабия в САЩ, казал на Кашоги, че ще бъде в безопасност, ако отиде в консулството в Истанбул, за да получи брачните документи.
Изданието посочва, че не е ясно дали посланикът е знаел, че Кашоги ще бъде убит. Но то пише, че посланикът се обадил по указания на престолонаследника и разговорът бил прехванат от американското разузнаване.

Говорителка на саудитското посолство във Вашингтон заяви, че това твърдение не е вярно.
В изявление до Асошиейтед прес тя посочва, че посланикът се е срещал лично с Кашоги само веднъж, в края на септември 2017 г. След това те общували с есемеси, добави говорителката. Последното съобщение от посланика до Кашоги по думите й било от 26 октомври 2017 г.
Тя заяви, че посланикът не е обсъждал нищо с Кашоги, "свързано с ходене в Турция". "Посланик принц Халид бин Салман никога не е разговарял по телефона с него", каза говорителката.

"Ако искате, можете да прегледате телефонните разпечатки и съдържанието на телефона, за да се уверите - в такъв случай ще трябва да поискате това от турските власти", заяви тя.

Говорителката добави, че саудитската прокуратура нееднократно е проверявала телефонните разпечатки, но от това не излязло нищо, пише БТА.
Самият посланик написа в Туитър:

"Последният ми контакт с господин Кашоги беше чрез есемес на 26 октомври 2017 г. Никога не съм говорил с него по телефона и определено не съм предлагал да ходи в Турция по каквато и да било причина. Призовавам американското правителство да публикува всяка информация, отнасяща се до това твърдение".