В интервю за немското издание на списание „Плейбой“ Енио Мориконе се изказва доста критично за Куентин Тарантино, филмите му и Американската филмова академия, от които има две награди „Оскар“. Оказва се обаче, че композиторът не помни да е говорил подобни неща и сега се кани да съди изданието, съобщава „Дедлайн“.

В публикуваното интервю Мориконе, който на 10 ноември навърши 90, нарича режисьора „кретен“, а работата му – „боклук“, и отбелязва, че никак „не е оригинална“.

„Този човек е кретен – казва Мориконе за Тарантино пред списанието. – Той просто краде по малко от другите и съставя нещо. Няма нищо оригинално в това. Не е и режисьор също. Не може да се сравни с големите на Холивуд като Джон Хюстън, Алфред Хичкок или Били Уайлдър. Те бяха чудесни. Тарантино просто претопля стара манджа.“

Енио Мориконе създава музиката на „Омразната осморка“ на Куентин Тарантино – и саундтракът му носи „Оскар“. Режисьорът присъства на откриването на звездата на славата на композитора в Холивуд през 2016 г.

„Обажда се от нищото [Тарантино] и иска да има готова музика след дни, което е невъзможно. Това ме влудява! Защото не е възможно“, казва Мориконе пред „Плейбой.“

Композиторът споделя пред списанието, че вече не иска да пътува до „тази ужасна Америка с нейните помпозни помпозности, тези срамоти като „Оскарите“ и целите ѝ труфила“.

Сега обаче Мориконе заявява, че не е казвал нищо такова и смята да изправи „Плейбой“ пред съда. На 11 ноември италианецът разпространи изявление, в което отрича да е давал подобно интервю.

„Това е пълен фалшификат. Никога не съм изразявал негативни мнения за Академията, Куентин или филмите му – и определно не смятам, че филмите му са боклук – се казва в изявлението на Мориконе. – Смятам, че Тарантино е страхотен режисьор. Радвам се за съвместната ни работа и връзката, която развихме за времето, което прекарахме заедно. Той е куражлия и огромна личност. Съвместната ни работи ми донесе „Оскар“, което със сигурност е едно от най-големите признания в кариерата ми и съм завинаги благодарен за възможността да композирам музика за филмите му.“

От „Плейбой“ все още не са излезли с коментар.

"Площад Славейков"