Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” е било информирано за искането на община Своге фаталната отсечка край града да бъде ремонтирана заради лошо сцепление, но тромава процедура в комуникацията с „Трейс” е довела до забавянето. Това доведе до катастрофата край Своге, която отне 20 човешки живота. Това стана ясно от думите на шефа на агенцията инж. Светослав Глосов по бТВ.

Той беше категоричен, че АПИ не е „проспала” казуса.

Според Глосов документът от 2017 г. с първо предписание „Пълна подмяна на асфалтовото покритие” и срок за изпълнение „Незабавно”, показан от Елена Йончева от БСП, не е „нито сензация, нито откритие”. Голяма част от другите констатирани дефекти са били отстранени, но точно въпросът със сцеплението се е оказал спорен, твърди шефът на АПИ.

Отправяни са искания към изпълнителя да ремонтира пътя гаранционно, но последвал отказ. От „Трейс” изтъкнали, че твърденията в протокола не отговарят на истината и че общината в Своге не е страна по договора за пътния участък.

„След техния отказ е направена оценка от нашата пътна лаборатория, която е констатирала конкретни проблеми”, обясни Глосов.

Такава бил оформен нов протокол с предписания към „Трейс”. Той обаче е с дата само няколко дни преди трагичния инцидент. Единственият начин да бъде „притиснат” изпълнител на пътен проект бил в рамките на законово разписаните процедури, твърди Глосов.

Освен това той отново призова да се изчака следствието, преди да говорим за това дали пътят или шофьорът на фаталния автобус имат вина за трагедията.

Шефът на агенцията обаче няма обяснение как асфалтът се е оказал със състав, различен от утвърдената рецептура. Според него тук не можело да се говори за измама, защото разликата би била под 2000 лв. за 350-метров участък.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.