Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Констативен протокол от експерти на община Своге от 20 юни 2017 г., със задължително предписание пътят към града, където загинаха 20 души в катастрофа, да бъде незабавно ремонтиран, показа в ефира на бТВ депутатката от БСП Елена Йончева.

Преди 2 дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска, а тя сдаде имунитета си заради разследване за "пране на пари" от фалиралата банка КТБ през фирми, в които е участвала. Вчера пък лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви пред БНТ, че журналистката и народен представител работи по разкриване на корупционна схема в строителството и затова прокуратурата я "удря". Нинова не даде никакви подробности. Йончева обаче разкри в ефир какъв документ е получила преди 3 дни. 

Констативният протокол от 20 юни миналата година е бил изпратен до Агенция "Пътна инфраструктура" още тогава. В него на базата на експертиза са изброени в 7 точки проблеми с пътя, където загинаха хора, като в първите две пише, че е установено износване на горния слой на асфалта и лошо сцепление, както и рисков завой с голям вираж - точно в участъка, в който стана катастрофата. Документът, изпратен до пътната агенция, съдържа "задължително предписание" - "пълна подмяна на асфалтовото покритие; срок на изпълнение - незабавно".

"Изпратихме този документ веднага в прокуратурата. И изводите трябва да ги направи прокуратурата", заяви Йончева. 

Тя разказа, че започнала да получава документи, след като БСП поиска от АПИ да й разреши да доведе независими лаборатории от чужбина, които да направят проверка на качеството на най-големите инфраструктурни проекти - магисталите "Тракия", "Хемус" и "Струма", както и Околовръстния път на София са в списъка. Още не е ясно дали това ще ъде разрешено, а заради въпросното искане от Строителната камара настояха за оставките на Йончева и нейни колеги, защото "уронват престижа" на бранша. Имаше и заплаха за "граждански протести" в противен случай.

Депутатката припомни, че и бившият строителен министър Николай Нанков е заявил официално, че има влагани недопустими материали в асфалтовата смес при ремонта на пътя.

За "прането на пари"

"Отказвам да повярвам, че прокуратурата в България може да бъде ползвана като бухалка на някакви мутри. Още вярвам, че имаме шанс да получим правосъдие в България"

Това каза Елена Йончева на въпроси за искането за разследване за пране на пари от КТБ чрез фирми, в които е участвала. 

Тя разказа, че през 2007 г. от ТВ7 (която вече не съществува - б.р.) сая поканили да прави филми. Юристите на телевизията пък дали съвет да се сключи договор с въпросната фирма, Така и се случва, а Йончева участва, но всички плащания са били по банков път. Освен това и закупената техника, и направените от Йончева са факт - затова тя не си обяснява репликата, дошла от представител на държавното обвинение, че "не е ясно за какво да използвани тези пари". 

Йончева зададе и риторичен пъпрос.

"Всички колеги от ТВ7 са участвали в схеми по тази логика?

 

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Магистрала Струма:

Магистрала Струма: 1. На 28-ми километър - черен път се включва в магистралата. От него излизат тежки камиони с инертни материали и първите поне 200м от магистралата са силно замърсени от тези камиони и от техния материал. Вероятно това е незаконна отбивка за кариера за инертни материали, а собственика на кариерата е платил (вероятно) на когото трябва за да се понижи в този участък нивото на магистралата до "бърз път", за да може да се направи това включване на черния път. Под "незаконна" да се разбира, че вероятно не отговаря на стандартите за включване на път в магистрала. 2. Отбивката към Кюстендил на 59-ти километър: След 4-ти тунел, следва 2 км спускане по голям наклон, магистралата прави завой наляво и заради този завой има изграден съответния вираж. Чудесно дотук. САМО ЧЕ: В същия този завой е отбивката за Кюстендил - отбивка със завой надясно с малък радиус и почти на 180 градуса. Проблема на тази отбивка е, че вместо вираж за завой надясно, тя следва виража на магистралата за завой наляво. И както си се позасилил заради провължителния наклон след тунела, извъднъж попадаш на остър завой с обратен вираж. Естествено, мантинелите в този участък са смачкани и при такъв обратен вираж, винаги ще бъдат мачкани. Въпроса е такъв - ще чакаме ли да почнат да мрат хора на този завой, за да се сетим, че пътя е лошо направен с този обратен вираж на тази отбивка към Кюстендил ?
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Да се чете:

Да се чете: "... ще чакаме ли да почнат да мрат хора на тази отбивка пътуващи за Кюстендил ..."

Констативни протоколи

има за 3/4 от пътната мрежа на страната... А това че водача на автобуса си отклонил вниманието.....
sokrat sokraj's picture
sokrat sokraj
sokrat41

Първото телевизионно предаване...

на ЙОНЧЕВА в ТВ7 е през месец ОКТОМВРИ 2013 година. Съвместната фирма с офшорката е саздадена през месец АПРИЛ 2012 година, а през месец ЮНИ вече са внесени стотици хиляди лева, който са управлявани ЕДИНСТВЕНО от Йончева.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.