Както можеше да се очаква със 198% сигурност, поредният роман на Дан Браун "Ад" ще бъде екранизиран. Продължението на "Шифърът на Леонардо" и "Ангели и демони" започва да се снима догодина през април в Италия, съобщи The Independent.

Добрият стар професор Лангдън, както и в предишните серии, ще бъде изигран от Том Ханкс, а режисьор отново е ловкият Рон Хауърд. Причината и двамата да се навият да снимат поредната боза, очевидно е желанието да попълнят банковите си сметки - първите две екранизации се оказаха успешни: съответно $750 и $500 милиона боксофис всяка.

На г-н Дан Браун не може да му се отрече търговския нюх и сръчност към кинематографични сюжети. Той ловко ползва някаква недодъвкана и "скандална" "историческа" "истина" (и трите думи са в кавички нарочно), разработва я по средно добър начин и я внедрява в лошо написана книга. Страниците обилно поръсва с псевдоинтелектуални загадки, добавя красива и интелигентна героиня, която хвърля в обятията на очарователен професор на средна възраст и... се заема с маркетинга.

Дан Браун може спокойно може да бъде наречен "най-слабият най-хитър писател" на всички времена. За да не бъдем

Стелан Скарсгаард

голословни, ще припомним какво каза един много добър актьор след снимките на "Ангели и демони": "Мисля, че Дан Браун е доста лош писател. Но в края на всяка глава от неговите книги има нещо, което те подтиква все пак да продължаваш напред с четенето", призна Стелан Скарсгаард, изпълнил ролята на командир Рихтер, началника на папските гвардейци във филма. "Да четеш книгите на Дан Браун е като да ядеш фъстъци в бар. Не ти харесват, но продължаваш да се тъпчеш с тях", каза Стелан, без да му мигне окото.

За който не е чел книгата: действието на "Ад" се развива във Флоренция и Венеция (красиви екстериори и интериори, стари майстори, гондоли, музеи), а после и в Истанбул (екзотика, шамии, шалвари и рахат локум). Всичко на всичко - в два дни. Проф. Робърт Лангдън се мъчи да открие вируса на нова чума, изобретена от злия гений - биолога Бертран Зобрист, заел се да спре пренаселването на света. Ако болестта се разпространи, населението на Земята значително ще се намали. Което, по мнението на лудия учен, ще доведе до ново Възраждане. Да, обаче хитрият американски хуманист и хуманитарист Лангдън не мисли така. Ключ към разгадаването на загадката се оказва поемата "Ад" на Данте Алигиери и картината "Карта на ада" на Сандро Ботичели. Е, има и едно препятствие - мистър Лангдън временно си загубва паметта. Но нима това е проблем за един спасител на света?