Видеоклиповете са едни от главните оръжия, с които Манфред Вебер и Александер Стуб се надяват да се преборят за честта да бъдат водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Еврокомисията.

Днес ЕНП се събира на двудневен конгрес в Хелзинки, за да избере кого от двамата да номинира за пост номер 1 в Европейския съюз.

Един срещу друг са германецът Манфред Вебер – председател на групата на ЕНП в Европарламента, и бившият финландски премиер и настоящ евродепутат Александер Стуб. Победителят в надпреварата ще се изправи срещу холандеца Франс Тимерманс – първи заместник-председател на настоящата Еврокомисия. Изборите за Европейския парламент са през май 2019 г.

И двамата кандидати за десницата изтъкват своите опит и произход в стремежа си да привлекат симпатиите на своя страна.

"Европа не е само Брюксел", гласи девизът на Манфред Вебер.

Баварският политик изтъква, че произхожда от селски район, откъдето идват и много от европейските избиратели. Той смята, че Европа спокойно би могла да използва един бъдещ председател на ЕК, който е наясно, че има нещо и извън Брюксел.

 

"Тук и навсякъде има хора, които ни молят да върнем Европа обратно у дома", заявява германският политик.

Доста по-зрелищен е видеоклипът на Александер Стуб. Той е под звуците на любимата му рокбанда – "Сънрайз авеню" от Финландия.

Скандинавецът изтъква, че има опита и уменията, необходими да оглави европейската администрация.

По принцип се смята, че Вебер е по-вероятният победител в надпреварата. Още повече че той има подкрепата на самата германска канцлерка Ангела Меркел.

Макар състезанието да е на "негов терен", Александер Стуб признава, че съперникът му има известно преимущество. Преди няколко дни той заяви, че състезанието му прилича на мач по футбол между Германия и Финландия. И допълни, че би предпочел сблъсъкът да е на хокей, където скандинавците са доста по-силни.