След сряда Манфред Вебер е най-често споменаваното име за бъдещ председател на Еврокомисията.

Германският консерватор обяви на 5 септември официално кандидатурата си за поста. Той се надява да го заеме след изборите за Европейски парламент през май 2019 г. И подчерта, че иска Европа да остане единна, като обеща да прави всичко възможно за постигането на консенсус при наличието на противоречия. Според него Старият континент не трябва да се дели на Изток и Запад, на богати и бедни, на големи и малки страни.

От една страна, Вебер не би трябвало да има трудности и лесно да оглави Еврокомисията.

Първо, той има подкрепата на самата германска канцлерка Ангела Меркел. Той е от баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който е посестрима партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел – най-голямата парламентарна сила в Германия - двете се явяват на избори в тандем.

На второ място, Европейската народна партия (ЕНП), от чието име се кандидатира Вебер, има най-голямата група в Европарламента. Същевременно Германия има най-много на брой депутати в същата група. Всичко това дава доста солидно предимство на германския политик. А и според проучванията ЕНП ще остане първа сила и след изборите, макар че ще има доста по-малко места от сегашните 219. Тя и сега няма абсолютно мнозинство.

Засега никой друг не е обявил кандидатурата си от ЕНП. Евентуални конкуренти в партийните редици на Вебер могат да бъдат французинът Мишел Барние, който води преговорите на ЕС за излизането на Великобритания, и бившият финландски премиер Александер Стуб.

Но дори Манфред Вебер да бъде избран за водещ кандидат на ЕНП за председател на ЕК, това не означава автоматично, че той ще заеме поста, отбелязва в. "Файненшъл таймс". И допълва, че водещи европейски дипломати са скептично настроени по въпроса.

Евентуално избиране на Вебер начело на ЕК ще наруши отдавнашната традиция постът да бъде заеман от бивши министър-председатели или висши министри от правителствата в страните-членки на ЕС.

Същевременно някои европейски лидери се съпротивляват срещу системата, известна като Spitzenkandidat, т. е. "водещ кандидат".

След изборите водещ става кандидатът на партията, която спечели най-много гласове на евровота. Но той се издига от партията още преди изборите, за да знаят гражданите на ЕС предварително кой ще бъде човекът, който ще държи в ръцете си съдбините на Съюза.

Целта на процеса Spitzenkandidat е да създаде връзка между изборите и ръководството на ЕК. Френският президент Еманюел Макрон обаче е против такава връзка. Известни резерви по темата има дори Ангела Меркел.

През 2014 г. противници на процеса не успяха да предотвратят избирането на Жан-Клод Юнкер за шеф на ЕК, който бе водещият кандидат на ЕНП след приключването на вота за Европарламента. А и главните политически сили в него отказват да одобрят номинирането на когото и да било, който не се явява Spitzenkandidat.

Някои анализатори дори предричат, че в крайна сметка Меркел може да избере друг човек за председател на ЕК.

"Вебер е германски кандидат, тя трябва да го подкрепи публично. Какво друго може да направи?", коментира пред "Файненшъл таймс" висш член на ЕНП.

Кой е той

Манфред Вебер посети преди две седмици Резово заедно с Бойко Борисов и ни похвали за охраната на границата. Снимка Фейсбук

Манфред Вебер е роден през 1972 г. Евродепутат е от 2004 г. А от 2014 г. Оглавява групата на ЕНП в Европарламента, като наследи на поста влиятелния французин Жозеф Дол.

Германският политик е слабо познат извън Брюксел. Изгражда си образ на „строител на мостове“, който иска да направи европейските избори повече да приличат на национални или местни.

Вебер е твърд по определени въпроси и се надява позицията му да намери отзвук в целия ЕС.

Той иска да бъдат спрени преговорите за членство с Турция. Проучване в ЕНП установи, че това се подкрепя от 90 на сто от гласоподавателите в страните членки. В действителност преговорите отдавна са в застой, но Брюксел не иска официалното им спиране поради опасения от сериозно влошаване на отношенията с Анкара.

Един от приоритетите на ЕС, според Манфред Вебер, трябва да бъде по-твърдият подход към миграцията, включващ засилване на граничния контрол и издигане на огради по границата. В това отношение ХСС - партията на Вебер, има различия със своя "баща" - ХДС на Меркел.

Но по този въпрос Вебер похвали България. Само преди две седмици - на 23 август, той посети заедно с премиера ни Бойко Борисов граничното с Турция черноморско село Резово. И след визитата обяви, че десницата в Европа и Европейския парламент смята, че България трябва незабавно да се присъедини към Шенген, защото изпълнява всички критерии за това. Германецът изтъкна, че страната ни дава "истинско доказателство, че може да има ефективен граничен контрол и да се спре миграционният натиск".

По друг чувствителен за България въпрос – диверсификацията на газовите доставки, Манфред Вебер е заклет противник на проекта "Северен поток - 2". През 2016 г. той изпрати писмо до германския министър на икономиката Зигмар Габриел и до еврокомисаря по енергетиката Мигеал Ариас Канете.

В посланието си германският евродепутат изтъкна, че този тръбопровод ще подкопае стремежите на ЕС в  сферите на външната политика и сигурността, като увеличи зависимостта му от руския монополист "Газпром". Вебер призова Еврокомисията вместо да внася още "синьо гориво" от Русия да увеличи усилията си за внос на повече газ от Каспийско море през Турция и дори евентуално от Иран и Ирак.

Лидерът на парламентарната група на ЕНП се ангажира сериозно и със здравеопазването. Той иска засилване на борбата с рака и смята, че начинанието ще успее само ако страните членки координират усилията си.